Cum tratăm corect furunculul

by Cristian Dobre

Furunculul reprezinta o infectie bacteriana sau fungica a foliculului de par. Infectia folicului de par nu se limiteaza la nivelul scalpului, ci poate aparea in oricare alta parte a corpului.

 

Cand infectia apare la nivelul folicului de par, pielea din jur devine inflamata. Furunculul se prezinta ca o umflatura rosie pe piele, iar mai tarziu se poate sparge, eliminand lichid (puroi). Poate aparea, in general, pe fata sau pe gat, insa se poate dezvolta si pe coapse sau pe fese.

Cauzele aparitiei furunculului

Orice infectie bacteriana sau fungica poate cauza un furuncul. Cea mai intalnita cauza este infectia bacteriana cu stafilococul auriu, care se mai numeste infectie stafilococica. Stafilococul auriu se gaseste in mod normal pe pielea oamenilor, insa bacteria cauzeaza infectie numai daca intra in sange printr-o rana deschisa, precum o taietura sau o zgarietura. Odata ce bacteria a intrat in sange, sistemul tau imunitar incearca sa o contracareze, iar furunculul este, de fapt, rezultatul incercarii leucocitelor de a elimina infectia din organism.

 

Esti mai predispus la aparitia furunculului daca:

  • sistemul tau imunitar este slabit;
  • daca ai o problema de sanatate care face ca ranile sa se vindece mai greu;
  • ai diabet sau eczeme (o afectiune cronica la nivelul pielii care se manifesta prin piele foarte uscata si mancarimi);
  • ai un contact fizic apropiat cu cineva care are deja o infectie stafilococica.

Simptomele furunculului

Un furuncul poate debuta la nivelul pielii ca o umflatura benigna, precum un cos. In timp ce infectia progreseaza, furunculul poate sa devina tare si dureros, apoi, bacteriile si celulele epiteliale moarte se acumuleaza sub piele, formand puroi. Presiunea cauzata de aceste acumulari creste, ceea ce duce la spargerea furunculului cu eliminare de lichid.

Durerea cea mai mare este resimtita chiar inainte ca furunculul sa se sparga si cel mai adesea se va atenua pe masura ce acesta se goleste de puroi.

Potrivit specialistilor, furunculul poate varia in dimensiune, de la cea a unui bob de mazare la cea a unei mingi de golf. Pielea din jurul furunculului se poate inrosi, umfla si deveni sensibila. De asemenea, poate interveni cicatrizarea.

Dezvoltarea mai multor furuncule pe o anumita parte a corpului se numeste carbuncul si poate genera febra si frisoane. Simptomele carbunculului sunt mai rar intalnite in cazul unui singur furuncul.

Tratamentul furunculului

Multe persoane nu au nevoie de ingrijire medicala sau tratament, in afara de cazul in care furunculul ramane mare, nu se sparge sau e foarte dureros pe o perioada de mai mult de doua saptamani. In mod normal, in acest interval de timp, furunculul se sparge si incepe sa se vindece.

In cazul furunculelor „incapatanate”, tratamentul consta in drenarea lichidului din interiorul furunculului. Compresele calde grabesc spargerea unui furuncul – aplica o compresa umeda calda pe furuncul de-a lungul zilei pentru a facilita drenarea; continua sa aplici comprese calde si dupa ce furunculul s-a spart, pentru a atenua durerea si a grabi vindecarea. Spala-te pe maini si spala locul unde s-a dezvoltat furunculul, cu apa calda si sapun antibacterian, pentru a preveni raspandirea stafilococului in alte zone ale corpului.

Citeste si Acneea suprainfectata cu stafilococ auriu si streptococ

In majoritatea cazurilor, furunculul se vindeca fara interventie medicala sau complicatii. In cazuri rare, furunculul poate duce la afectiuni medicale mai grave si mai complicate. Infectia sangelui (septicemia) poate cauza infectii la inima sau la creier.

O alta complicatie asociata cu furunculul este dezvoltarea unei infectii cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilina. In acest caz, antibioticele conventionale pentru tratarea furunculului sau a altor tipuri de infectii nu vor ajuta la eliminarea acestei bacterii, astfel ca medicul ar putea sa iti prescrie un antibiotic mult mai puternic.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medicul tau curant daca crezi ca ai un carbuncul (un grup de furuncule in forma de dom, care se dezvolta de obicei pe parcursul a cateva zile). Carbunculul afecteaza cel mai des zone precum spatele, coapsele si ceafa. Aceasta formatiune poate sa creasca mult in dimensiune, avand pana la 3-10 cm.

In cazul furunculelor, nu trebuie sa mergi neaparat la medic, pentru ca acestea se sparg si se vindeca de la sine, insa este important sa te vada medicul daca ai un furuncul:

* pe fata, pe nas sau pe spate (de-a lungul coloanei vertebrale), pentru ca acesta poate cauza uneori complicatii grave

* care devine din ce in ce mai mare si care se simte moale si spongios la atingere – acesta este posibil sa nu se sparga si sa nu se vindece de la sine

* care nu se vindeca intr-un interval de doua saptamani

* care este insotit de alte simptome (ai febra si in general nu te simti bine).

Cand poate fi o urgenta medicala

Daca furunculul nu se sparge si este foarte dureros dupa doua saptamani, apeleaza la medic, deoarece ai putea avea nevoie de medicamente pentru a scapa de infectie. Mediul poate alege sa dreneze manual furunculul cu ajutorul unor ustensile sterile. Nu incerca sa spargi furunculul de unul singur prin stoarcere, intepare sau taiere, deoarece poti creste riscul de infectie sau poti ramane cu cicatrici mai pronuntate.

Metode de prevenire

Poti sa previi aparitia furunculului printr-o mai buna igiena personala. Spata-te pe maini, curata orice rana deschisa si aplica un bandaj. Evita contactul cu persoanele care sufera de o infectie stafilococica de orice fel.

Cand sunt recomandate antibioticele daca ai furuncul

In general, antibioticele sunt recomandate in anumite conditii:

* pentru toate cazurile de carbuncul, care este o infectie a pielii si a tesutului subcutanat, produsa de un stafilococ

* daca ai temperatura mare

* daca dezvolti o infectie secundara, cum ar fi o infectie in straturile mai profunde ale pielii (celulita infectioasa)

* daca ai un furuncul pe fata – furunculele faciale au un risc mai mare de a cauza complicatii

* daca ai dureri severe si un disconfort mare.

Nu uita! Este foarte important sa termini cura de antibiotice prescrise de medic, chiar daca furunculul a disparut, pentru ca in caz contrar, infectia va reaparea.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments