Cum te ajută o ciupercă în combaterea efectelor îmbătrânirii

by Cristian Dobre

Ciuperca parfumata, monarhul ciupercilor, regele ciupercilor, sau ciuperca neagra de padure, painisoara sunt doar cateva denumiri populare ale speciei Lentinula edodes. Originara din Asia, cultivata in ultimii ani si la noi in tara, monarhul ciupercilor este un tratament eficace in lupta cu tumorile, dar si in combaterea efectelor imbatranirii.

Cunoscuta ca simbolul longevitatii in Asia, Lentinula edodes, avand denumirea populara de monarhul ciupercilor, este utilizata in medicina traditionala chineza de peste 6.000 de ani si este una dintre cele trei ciuperci aprobate de Administratia de Control a Alimentelor si Medicamentelor din Japonia in 1985, pentru actiunea anticanceroasa. Are gust placut, fiind in prezent cea mai cultivata ciuperca din lume, este un excelent tonic fizic si intelectual. A fost dovedit stiintific faptul ca este un antitumoral exceptional: induce apoptoza, inhiba angiogeneza, protejeaza celulele sanatoase, inhiba metastazele, reduce ritmul de crestere a tumorilor si in cazuri mai dificile (stomac, ficat, colorectal, vezica urinara, prostata, leucemie, sarcom Kaposi). Tot aceasta ciuperca scade nivelul glicemiei prin cresterea sensibilitatii celulare la insulina, fiind adjuvant in chimioterapie, antiinflamator si adaptogen (stimuleaza selectiv functiile organismului, ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic, imunitar). Totodata este si un antioxidant hipolipemiant.

Consumul acestei ciuperci ajuta la intarirea imunitatii, scaderea colesterolului, are polizaharide care ajuta organismul sa lupte cu bolile si se spune ca, asa cum noi recomandam consumul unui mar pe zi ca sa fim sanatosi, asa asiaticii isi propun sa consume 1-2 ciuperci shiitake pe zi pentru a tine medicul la distanta. Tratamentul cu aceasta ciuperca imbunatateste starea generala de sanatate, este eficient in afectiunile plamanilor, a constipatiei, a gutei, gastritelor si a ulcerului duodenal, este recomandat in cazul infectiilor cu candida, in leucemie, hepatita B, alergii, boli autoimune, afectiunile reumatice, osteoporoza, psoriazis, scleroza multipla si tumorile benigne.

Este un bun protector al ficatului, scade nivelul colesterolului in sange, al tensiunii arteriale si este eficient in bolile sistemului cardiovascular, inclusiv in atero- scleroza. Monarhul ciupercilor contine vitaminele din complexul B, vitamina D, fier, seleniu, cupru, zinc, ergosterol si aminoacizi esentiali cu efect imunomodulator, anticancerigen si antiviral. Sunt cunoscute efectele acestei ciuperci de prevenire a imbatranirii si a bolilor asociate varstei.

Se pot consuma preparate ca orice mancare de ciuperci sau uscate si maruntite sub forma de pulbere, administrata sublingual de trei sau de patru ori pe zi. Preparate in bucatarie, pentru pastrarea nutrientilor, nu este recomandata o expunere la foc mai mare de sapte minute si folosirea unor vase din otel inoxidabil. Gatite corect, adauga un plus de gust si consistenta. In tarile asiatice, sunt consumate proaspete in salate, prajite sau uscate. Textura acestor ciuperci este diferita de cea a altor specii si pot rezulta preparate culinare cu gust placut si cu efecte terapeutice exceptionale.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments