Cum știm că o aluniță poate fi o problemă

by Dana B.

Problemele vin de la alunitele mari, congenitale, care risca sa devina melanom, adica tumoare maligna a pielii. Acest tip de alunite sunt mult mai periculoase decat cele dobandite. In majoritatea cazurilor, daca este posibil, medicul va alege indepartarea lor pe cale chirurgicala. Atunci cand nu este posibila o astfel de varianta, pacientul trebuie sa faca controale regulate. Chiar si asa, alunitele obisnuite trebuie si ele supravegheate, deoarece se pot maligniza atunci cand sufera o agresiune sau o modificare de aspect. Poate fi vorba atat despre o zgarietura, intepatura, taietura, cat si despre o agresiune chimica cu acizi de exemplu, sau chiar o agresiune prin expunerea la raze ultraviolete, naturale sau artificiale. Razele ultraviolete actioneaza in timp, marindu-si gradul de periculozitate de-a lungul anilor, prin expunerile repetate ale pielii la astfel de raze. De aceea este considerata principala cauza de malignizare.

Cum iti dai seama ca o alunita se malignizeaza? Atunci cand creste rapid, pe marginile ei apar prelungiri, se inchide la culoare, este inflamata, provoaca mancarimi si durere. Numarul total al alunitelor nu este un semn de ingrijorare, insa, daca intr-un interval scurt de timp apar mai multe alunite, chiar aproape una de cealalta, atunci se poate ca ceva sa nu fie in regula!

Cum arata o alunita normala si cum arata una periculoasa?

Nu excesul de alunite trebuie sa te alarmeze, ci aspectul lor! Un semn important ca ceva nu este in regula apare atunci cand alunita si zona din jurul ei provoaca mancarimi. Diametrul unei alunite normale nu depaseste 6mm, insa pot exista si alunite cu dimensiuni mai mari, care pot acoperi portiuni mai mari ale corpului. Acestea trebuie constant supravegheate, pentru ca prezinta un risc mai mare de a deveni cancerigene. Alunitele normale pot avea diverse forme si aspecte: plate, putin crescute in exterior, netede sau cu striatii. Multe au pe suprafata lor un fir de par, care nu trebuie smuls, in caz ca ti se pare inestetic, ci trebuie taiat cu forfecuta. Culoarea alunitelor este si ea variata, insa niciodata o alunita nu va avea mai multe culori. Culorile cel mai des intalnite sunt: cafeniu, maro, brun si chiar exista alunite de culoare roz, rosu si albastru.

Cum arata o alunita inofensiva?

  • are o forma regulata si culoarea intre cafeniu si brun inchis;
  • are un diametru de maxim 6 milimetri, egal cu al unui creion;
  • are marginile bine delimitate, chiar daca acestea pot avea culoarea putin diferita.

Alunitele normale trebuie indepartate doar atunci cand se afla intr-un loc unde hainele sunt stranse.

Cum arata o alunita periculoasa?

  • este asimetrica, ceea ce inseamna ca jumatatile ei nu sunt identice;
  • are marginile neregulate;
  • are mai multe culori, impartite neregulat pe toata suprafata;
  • isi schimba culoarea de-a lungul timpului;
  • au o culoare intensa, exagerata de negru, alb sau rosu;
  • au un diametru mai mare decat cel normal si o structura diferita.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments