Socata reteta pas cu pas. Cum se face socata naturala? Suc de soc natural cu lamaie, racoritor si acrisor, care imi aminteste de bunica. Un fel de limonada cu flori de soc aromata si acidulata, foarte sanatoasa.
Cea mai buna socata era cea din copilarie, facuta de bunica. Avea o gradina tare frumoasa si aranjata. Avea liliac de mai multe feluri, rondou de buxus si tufe mari de trandafiri. In capatul gradinii era si o tufa bogata de soc. Tin minte ca in fiecare rondou de buxus, tuns si aranjat milimetric de bunicul, erau asezate la soare borcane mari (de 10 l), acoperite cu cate o farfurioara intoarsa, in care era fie socata. Suc natural grozav facut dupa reteta veche.
Pe vremea aceea, vorbesc de anii 70-80, nu erau sucuri pe toate gardurile ca acum, chiar la un moment dat trebuia sa ai pile la sifonarie sa „faci rost” de sucul intitulat „Lamaita – suc de struguri cu aroma de zmeura”.
Mai prindeam cate o sticla de sirop adusa din Ungaria, cei de pe langa granita tin minte cu siguranta Quick-Cola sau siropul concentrat de portocale de la Piroska. Beam atat de rar incat apuca sa se zahariseasca in sticla pentru ca il tineam pentru momente speciale.
Dar nimic nu se compara cu bucuria pe care o aveam cand bunica ne striga din curte sa trecem la degustat socata. Mare bucurie mare, suc la discretie. Bunica avea un bidonas pe care il cobora in fantana sa ramana la rece, apoi cand voiam sa bem, trageam bidonasul afara. Acasa tineam socata in frigider, in sticle de lapte cu gura larga.
Apoi, dupa ce au murit bunicii, mergeam la Paulis la cules de flori de soc, pe dealurile de langa Arad. Cat vedeai cu ochii erau numai tufe inflorite de soc. Nu am cules niciodata soc de pe marginea soselei deoarece florile acestuia sunt foarte imbacsite cu praf si poluate cu noxe. Daca ratati sezonul socului inflorit, puteti face socata si din soc uscat (flori uscate). Aroma nu are aceeasi intensitate insa rezultatul e multumitor.
Sursa: savoriurbane.com