Cum se prepară corect o tinctură

by Cristian Dobre

In medicina naturista, exista o multime de remedii din plante pe care le poti prepara acasa. Pe langa clasicele ceaiuri si infuzii ori vinuri medicinale, iti poti prepara, daca stii sa o faci, si diverse tincturi cu proprietati benefice.

 

Te-ai intrebat vreodata ce sunt, de fapt, tincturile? Observi deseori, probabil, mici sticlute si recipiente inchise la culoare, frumos asezate pe rafturile plafarelor ori la rafturile cu produse naturiste din farmacii. Folosite de mai bine de sute de ani de vanzatorii de plante medicinale, de specialistii in medicina chineza si de fitoterapeuti, aceste remedii homeopate sustin atat sanatatea emotionala, cat si pe cea fizica, incepand de la tuse si constipatie si pana la schimbarea dispozitiei si a apetitului sexual. Pe scurt, o tinctura este, la baza, un extract de alcool obtinut dintr-o planta.

 

Ce face ca tincturile sa fie remedii atat de puternice?

Ierburile si plantele sunt bogate in compusi care protejeaza organismul, ingrediente active precum polifenolii, alcaloizii, rasinile, terpenoide si flavonoide care au efecte puternice antioxidante, efecte antiinflamatoare si efecte ce ajuta vindecarea.

Alcoolul extrage proprietatile benefice ale plantei, asa ca la final ramai cu un lichid concentrat care este „infuzat” cu toate aceste componente vindecatoare. La fel ca ceaiurile din plante, tincturile pot fi facute dintr-o gama larga de plante si ierburi, dar tincturile sunt mai puternice.

De asemenea, o tinctura este un remediu care actioneaza foarte rapid, deoarece corpul nostru metabolizeaza alcoolul foarte repede, asa ca atunci cand iei o tinctura, te poti astepta sa simti rezultatele aproape imediat, chiar intr-un interval sub 10 minute, spun specialistii in fitoterapie citati de rodalesorganiclife.com.

Totodata, sunt remedii cu convenabile: le poti pastra in buzunar, in poseta sau in sertarul de la biroul de la serviciu si poti pune cateva picaturi direct in gura sau le poti amesteca intr-o anumita cantitate de apa.

Cum prepari acasa o tinctura si de ce ai nevoie

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi in prepararea unei tincturi:

1. Aduna-ti toate ingredientele

Ai nevoie de plante (de provenienta ecologica/bio), de un borcan de 250 ml sau de 350 ml cu capac, de vodca simpla, de o bucata de tifon, de o palnie metalica si de recipiente mici de sticla, cu pipeta.

2. Pregateste-ti plantele

Taie plantele proaspete, indeparteaza florile uscate (daca au), macina radacinile uscate. Cu cat plantele tale au o suprafata mai mare, cu atat mai bine.

3. Pune plantele intr-un borcan de sticla si toarna alcool peste ele

Cat de multe plante trebuie sa pui in borcan? Depinde de planta folosita. Umple o treime din borcan daca plantele sunt tari si daca folosesti radacini (pentru ca acestea vor absorbi mai mult lichid), umple borcanul pe jumatate daca folosesti plante proaspete si umple-l cat doua treimi daca folosesti parti mai moi din plante.

Odata ce ai pus plantele in borcan, umple-l pana sus cu alcool (vodca de 80 sau 90 de grade este standardul, desi alcooluri cu concentratii mai mari functioneaza mai bine in cazul radacinilor si plantelor verzi). Asigura-te ca ai acoperit complet plantele cu alcool, apoi pune capacul si lipeste eticheta (include informatii precum tipul plantei, cate grade are alcoolul folosit si data la care ai pregatit tinctura).

4. Agita si asteapta

Depoziteaza borcanul intr-un loc uscat si intunecos (si racoros) vreme de 4-6 saptamani. Plantele proaspete, florile uscate delicate (precum cele de musetel si de echinacea) si frunzele (precum cele de menta) au nevoie de 3-4 saptamani, pe cand radacinile tari (cum ar fi scortisoara si radacina de lemn dulce) au nevoie de 6 saptamani.

Agita usor borcanul, de 2-3 ori pe saptamana si asigura-te ca plantele sunt acoperite de alcool, pentru a preveni mucegaiul sau patrunderea bacteriilor. Daca este nevoie, adauga mai mult alcool.

5. Strecoara si toarna in sticlute cu pipeta

Odata ce macerarea este completa, strecoara lichidul printr-un tifon curat, intr-o cana de masurat. Folosind mainile curate, stoarce lichidul din plante si arunca partile solide. Lichidul strecurat il torni cu ajutorul unei palnii metalice in recipiente mici din sticla, special create pentru tincturi, le etichetezi si le pastrezi departe de lumina soarelui.

Cu ce plante ar trebui sa incepi?

Tincturile pot fi facute din aproape orice planta, inclusiv din flori, frunze, radacini, scoarta si fructe (ori seminte), fie din plante uscate sau plante verzi, cat mai proaspete.

Cel mai bine este sa incepi cu plantele de care ai nevoie. De exemplu, luate pe cale orala, plantele te pot ajuta in multe afectiuni:

  • sunatoarea poate calma depresia si anxietatea,
  • musetelul contribuie la starile de calm, menta poate accelera digestia,
  • urzica poate reduce alergiile,
  • trifoiul rosu poate fi de ajutor in simptomele menopauzei,
  • valeriana te ajuta sa dormi,
  • iar arnica (una dintre putinele tincturi care functioneaza cu aplicare locala), calmeaza muschii care te dor, vanataile si intepaturile de insecte.

 

Daca ai o afectiune medicala, iei medicamente de la farmacie sau esti insarcinata, cere sfatul medicului inainte de a lua tincturi sau alte remedii din plante, pentru ca si acestea au contraindicatii.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments