Cum se măsoară timpul în Antarctica

by Cristian Dobre

Antarctica este singurul continent fără fus orar. Cu toate acestea, oamenii de știință care ajung în zonă aleg să-și sincronizeze ceasurile cu cel mai apropiat sau ultimul punct de civilizație. De exemplu, centrul de cercetare american de pe Antarctica, McMurdo Station, folosește fusul orar din Christchurch, Noua Zeelandă, deoarece acesta este ultimul (sau primul) oraș întâlnit. Alte baze utilizează fusurile orare din țările lor de origine.

Fusul orar este determinat de longitudine. Pentru că la poli se întâlnesc toate meridianele longitudinale, nu există un fus orar determinat. Aici Soarele răsare o singură dată pe an şi apune la fel. Majoritatea Antarcticii se află într-un întuneric total în timpul iernii. Din cauza înclinaţiei planetei, soarele dispare sub linia orizontului în iarna australă. Vara însă, când soarele este în permanenţă deasupra, cantitatea de lumină o depăşeşte pe cea de la Ecuator într-o perioadă similară. Timpul este stabilit aleatoriu de către cercetători.

Antarctica nu are guvern şi nici o ţară nu deţine acest continent. Aici nu s-a găsit populaţie băştinaşă şi singurii oamenii care au pus piciorul au fost doar geologii şi diverşi cercetători. Antarctica este considerată a fi cel mai bun laborator de pe Pământ. Este un spaţiu comun al tuturor ţărilor din lume şi funcţionează conform Tratatului Antarctica, care prevede folosirea tuturor resurselor găsite aici doar în scopuri ştiinţifice. În Antarctica sunt anumite zone unde zăpada nu se topeşte niciodată din cauza temperaturilor foarte scăzute. Temperatura cea mai scăzută înregistrată la Polul Sud a fost de – 58 grade Celsius, iar cea mai mare de -12,5 pe timp de vară.

Polul Nord este de fapt un ocean îngheţat înconjurat de pământ, în timp ce Polul Sud este pământ îngheţat înconjurat de un ocean. Antarctica este cel mai mare continent, care este acoperit în proporţie de circa 98% de gheţari.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments