Cum să vă mențineți bateria laptopului în stare cât mai bună de funcționare

by Andreea Radu

Un laptop Lenovo ThinkPad are o baterie cu polimeri de litiu (sau litiu-ion pentru modelele mai vechi) care include un microprocesor care reglează utilizarea bateriei și comunică starea bateriei către computer.

Baterii noi

Când primiți sau cumpărați o baterie nouă, este posibil să constatați că aceasta are o capacitate de 0% sau aproape de 0%. Acest lucru se va datora perioadei de timp în care bateria a fost în stoc și nu afectează calitatea bateriei. Dacă bateria este la 0%, este posibil să fie nevoie de până la 12 ore de încărcare continuă.

Maximizarea duratei de viață a bateriei dvs.

Ritmul în care utilizați energia bateriei va determina cât timp puteți utiliza bateria  laptopului Lenovo ThinkPad între încărcări. Deoarece fiecare utilizator de computer are obiceiuri și nevoi diferite, este dificil de prezis cât timp va dura o încărcare a bateriei.

 

Există doi factori principali:

 • Cât de multă energie este stocată în baterie atunci când începeți să lucrați.
 • Modul în care utilizați laptopul: cât de des accesați unitatea de hard disk, cât de luminos faceți ecranul calculatorului etc.

 

Urmați aceste sfaturi pentru a maximiza durata de viață a bateriei unui laptop Lenovo ThinkPad:

 • Nu lăsați bateria să se descarce complet.
 • Nu lăsați laptopul să se încălzească prea tare. De exemplu, nu-l lăsați în mașină într-o zi călduroasă și nu-l așezați deasupra unui calorifer și nu blocați orificiile de ventilație.
 • Folosiți adaptorul de curent alternativ corect cu laptopul dumneavoastră.
 • Țineți laptopul conectat la priză cât mai mult posibil. Bateria se epuizează după un anumit număr de cicluri de reîncărcare, iar dacă țineți unlaptop Lenovo Yoga sau ThinkPad conectat la priză atunci când puteți, veți evita să irosiți cicluri. Bateria nu se mai încarcă la 100% și nu ar trebui să provoace niciun rău.
 • Folosiți modurile de economisire a energiei de pe ThinkPad.
 • Reduceți luminozitatea ecranului LCD – Ansamblul panoului LCD conține o lampă fluorescentă care luminează ecranul LCD. Această lampă fluorescentă consumă o cantitate substanțială de energie. Prin urmare, diminuarea luminozității LCD ajută la conservarea energiei bateriei.

 

Moduri de economisire a energiei

Modurile de economisire a energiei de pe un laptop Lenovo ThinkPad sunt recomandate atunci când sistemul nu este utilizat. Aceste moduri pot fi utilizate oricând pentru a economisi energie fără a fi nevoie să ieșiți mai întâi din aplicații sau să salvați fișiere. Sunt disponibile următoarele trei moduri de economisire a energiei:

 • Ecran gol – Ecranul LCD este oprit.
 • Suspendare/Standby – Toate sarcinile sunt oprite și stocate în memorie. Toate dispozitivele, cu excepția memoriei, sunt oprite.
 • Hibernare – Toate sarcinile sunt oprite, iar datele din memorie și starea curentă a computerului sunt stocate pe HDD, apoi alimentarea este oprită.

 

Pentru a utiliza modurile Standby, Suspendare sau Hibernare, urmați aceste instrucțiuni:

Ecran gol

Apăsați combinația de taste funcționale de la tastatură Fn + F3, sau setați temporizatorul de așteptare la gestionarea energiei la utilitarul ThinkPad. Pentru a porni din nou ecranul, apăsați orice tastă sau apăsați bastonul de indicare TrackPoint.

Suspendare/Standby

Apăsați combinația de taste funcționale de la tastatură Fn + F4, închideți panoul LCD, setați temporizatorul de suspendare la gestionarea energiei din utilitarul ThinkPad, faceți clic pe pictograma de suspendare din contorul bateriei. Pentru a reveni din modul de așteptare, apăsați tasta Fn.

Hibernare

Există trei moduri de a pune în hibernare laptopul:

 • Apăsați și mențineți apăsată tasta de funcție (Fn) de la tastatură și apăsați F12, apoi eliberați ambele taste.
 • Faceți clic pe pictograma de hibernare din contorul de baterie.
 • Setați condiția de hibernare la opțiunea de suspendare/hibernare/repornire din ThinkPad Features.

 

Pentru a relua sesiunea, apăsați butonul de alimentare timp de cel mult 4 secunde. Pentru ca hibernarea să funcționeze, aceasta trebuie să fie activată. De asemenea, hibernarea utilizează spațiu pe disc.

 

Prin setarea temporizatorului de așteptare sau de suspendare, sistemul intră automat în așteptare sau în suspendare atunci când sistemul nu este utilizat pentru perioada de timp stabilită de temporizator.

 

Atunci când utilizați Hibernarea, puteți selecta din mai multe opțiuni pentru Hibernare de la pictograma Suspendare/Hibernare/Rezumare din Caracteristicile ThinkPad. Pentru mai multe informații despre aceste caracteristici, consultați ghidul utilizatorului.

Facebook Comments