Cum să-ți amenajezi dormitorul pentru un somn odihnitor

by Cristian Dobre

Este important ca dormitorul tau sa te faca sa te relaxezi cand te culci. Iata cum sa-l organizezi pentru a avea un somn odihnitor.

Ne petrecem aproximativ o treime din viata noastra in pat, asa ca este tare important sa ai un dormitor primitor, care sa te imbie la somn odihntor. Mai ales pentru persoanele cu insomnie, care necesita o perioada indelungata de relaxare pana cand adorm, este esential sa-si organizeze spatiul de dormit.

Natalie Dautovich, de la Fundatia Nationala de Somn, explica ca dormitorul tau ar trebui sa fie un sanctuar al calmului si al relaxarii. Asta asigura corpului tau cu adevarat un confort inainte si pe tot parcursul culcare. Cu cat esti mai relaxat cu atat sunt sanse mai mari sa aveti un somn odihnitor. Indiferent daca camera este mare sau mica, iata cateva sfaturi simple pentru a crea un spatiu care te va ajuta sa dormi mai usor.

Prima si cea mai importanta idee de dormitor relaxant este sa stingeti luminile. Un spatiu ideal pentru un somn odihnitor trebuie sa fie intunecat (aproape negru in ton!). Asta inseamna ca nu exista lumina de la lampi, de la alte cladiri din exterior sau de la televizor, telefon sau tableta. Perdelele grele si nuantele de negru pot fi utile daca aveti lumini in afara ferestrelor. Incercati sa pastrati toate elementele electronice in afara dormitorului, daca este posibil.

Pentru un somn odihnitor, pastreaza dormitorul curat

De asemenea, doriti sa faceti din dormitorul dvs. un spatiu in care va simtiti fericit si confortabil. Decorati-va spatiul cu culori si obiecte care va plac. Faceti din dormitorul dvs. o zona primitoare in care asteptati cu nerabdare sa va petreceti timpul. De asemenea, ar trebui sa va pastrati dormitorul curat si ordonat, astfel incat mintea dvs. sa aiba liniste atunci cand mergeti sa dormiti. Aceasta inseamna sa-ti faci patul in fiecare dimineata – dar ar trebui sa dureze doar un minut!

De asemenea, pentru un somn odihnitor, ar trebui sa va mentineti dormitorul racoros. Cand dormim, temperatura corpului nostru este de fapt ceva mai scazuta. O camera racoroasa va semnala schimbarea temperaturii si va va ajuta corpul sa faca trecerea spre somn. In mod normal, o temperatura in jur de 19 grade este cea mai buna.

Liniste si miros placut

Un alt lucru pe care ar trebui sa-l faceti pentru a avea un dormitor odihnitor este sa alegeti lenjeria de pat care va este confortabila. Unii prefera o saltea ferma, in timp ce altii prefera o suprafata mai moale. Confortul este cheia pentru un somn odihnitor!

Al cincilea sfat este sa va asigurati ca in dormitorul dvs. predomina linistea inainte si in timpul somnului. Limitati toate distragerile care v-ar putea trezi. Pentru a bloca zgomotul exterior, puteti utiliza un ventilator pentru a crea un sunet de fundal constant. Unele tipuri de muzica sau sunet linistitor va pot ajuta.

In cele din urma, anumite parfumuri s-au dovedit a imbunatati relaxarea si a stimula starea de spirit. Lavanda, cea mai populara, poate scadea ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Parfumuri precum citricele sau menta pot inviora dimineata.

Nu exista un mod mai bun de a incheia o zi lunga decat sa te culci intr-o camera construita doar pentru tine. Folositi aceste idei pentru a crea dormitorul de care ai nevoie pentru a avea un somn odihnitor!

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments