Cum să supraviețuiști caniculei fără aer condiționat în mașină

by Dana B.

Se întâmplă multor șoferi să pornească la drum lung, pe caniculă, cu sistemul de aer condiționat defect, ineficient din cauza lipsei freonului, sau cu o mașină care nu dispune de această opțiune din fabrică. Din fericire există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a suporta mai bine căldura în lipsa aerului condiționat, scrie thezebra.com.

 • Există pe piață aparate de aer condiționat portabile pentru mașină. Acestea se alimentează la priza mașinii și, până ajungeți cu automobilul în service pentru a remedia defecțiunea, puteți folosi așa ceva cu succes.
 • O soluție eficientă este folosirea unui ventilator portabil de 12 volți. Acesta poate fi plasat în spatele mașinii sau, în funcție de dimensiune, pe bord. Acesta se conectează la bricheta mașinii.
 • Dacă nu dispuneți nici de un aparat portabil de aer condiționat și nici de ventilator, pe lângă mersul cu geamul deschis, opriți din când în când la umbră. Dacă nu găsiți un loc umbros, atunci puneți pentru un timp parasolarul pe parbriz. Acesta reflectă razele soarelui și permite răcirea habitaclului cu câteva grade.În lipsa celor de mai sus există și alte posibilități de răcorire
  • Dacă aveți scaune din piele sau dintr-un material care se supraîncălzește, așezați pe scaun un prosop. Ar fi bine să aveți cu dumneavoastră o ladă frigorifică clasică sau alimentată la priza mașinii. Prosopul pe care îl veți folosi ar putea fi răcit acolo și, desigur, ați avea la dispoziție și apă rece.
  • Un alt prosop răcit în lada frigorifică îl puteți așeza pe ceafă. Din când în când vă puteți uda ușor cu ajutorul unui recipient cu pulverizator.
  • Cel mai util și la îndemâna sfat este să circulați pe cât posibil în cele mai răcoroase momente ale zilei.Cum puteți încerca remedia singuri o proastă funcționare a aerului condiționat
   • Dacă sunteți porniți drum și aerul suflat în mașină devine cald încercați câteva lucruri pe care le puteți face chiar dacă nu sunteți un mecanic în adevăratul sens al cuvântului.
   • Verificați filtrul de aer. Dacă este negru și îmbâcsit atunci e timpul pentru unul nou. Dacă aveți noroc, puteți găsi așa ceva într-o benzinărie aflată în drumul dumneavoastră.
   • Verificați condensatorul aflat în fața radiatorului. Dacă este înfundat, îl puteți curăța și veți avea parte din nou de aer condiționat.
   • Verificați ventilatorul de răcire al mașinii. Dacă nu funcționează încercați să curățați releul acestuia. Poate prezenta urme de coroziune.

   Sfat de siguranță într-o mașină încinsă

   Autovehiculele parcate pot deveni rapid periculoase pentru pasagerii vulnerabili (cum ar fi copiii, bătrânii și animalele de companie). Lăsându-i nesupravegheați într-un vehicul, pe timp de caniculă, chiar și pentru pentru un minut, îi puteți pune în pericol.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments