Cum să prepari cea mai bună plăcintă cu dovleac

by Cristian Dobre

A venit sezonul în care ne bucurăm de castane coapte, ceaiuri aburinde şi, bineînţeles, de cea mai bună plăcintă cu dovleac. Cum o prepari? Ce pui în compoziţie ca să iasă aromată, exact aşa cum ţii minte că erau bunătăţile de la bunica?

Haideţi să aflăm cum se face cea mai bună plăcintă cu dovleac. De ce avem nevoie pentru ea? Două lucruri sunt cele mai importante: aluatul şi dovleacul.

Aluat cu iaurt pentru plăcinta cu dovleac

Ingrediente:

  • 4 pahare de făină
  • 1,5 pahare lapte acru sau iaurt
  • 3/4 pahar de ulei
  • 1 plic de drojdie uscată
  • 1 linguriţa sare
  • 1 lingura zahăr

Mod de preparare:

Mai întâi amesteci uleiul cu iaurtul şi pui mixul la încălzit. După aceea adaugi zahărul şi sarea. Iei de pe foc. Cerne făina şi amestec-o cu drojdia uscată. Toarnă treptat peste ea mixul lichid şi frământă aluatul. După ce ai terminat de frământat, acoperă vasul cu un prosop curat şi ţine-l la cald în jur de o jumătate de oră.
Acest aluat cu iaurt este ideal şi pentru chifle, pizza sau diverse pateuri. Chiar dacă ţi se va părea că nu creşte aşa mult în cele 30 de minute, nu te îngrjora. În timpul coacerii va creşte suficient.

Spală dovleacul, curăţă-l de sâmburi şi coajă şi dă-l pe răzătoarea mare. Pune zahărul şi dovleacul într-o cratiţă, la foc mic, ca să scadă zeama în el şi să se înmoaie. După ce a scăzut suficiet, iar cratiţa de pe foc şi amestecă în dovleac scorţişoara şi nuca măcinată.
Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius şi tapetează o tavă cu hârtie de copt. Pune pe blatul de lucru o foaie de plăcintă pregătită ca mai sus, apoi întinde pe ea compoziţia. Rulează plăcinta cu grijă şi pune-o în tavă. Bagă tava în cuptor pentru aproximativ 50 de minute.
După ce scoţi plăcinta, stropeşte-o cu puţină apă îndulcită cu zahăr.

Pofta buna!

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments