Cum să prepari cea mai bună pască

by Cristian Dobre
Crestinii au mai multe preparate traditionale pe care le pregatesc pentru sarbatorile Pascale. Fiecare are o simbolistica aparte.

De exemplu, pasca reprezinta mormantul sau scutecul Mantuitorului si este unul dintre perparatele care ar trebui sa se regaseasca pe masa de Pasti a oricui.

Pasca se prepara in mod traditional in ajunul Invierii, reteta traditionala fiind asemanatoare cu cea a cozonacului.

Coca se prepara din faina de grau, aluatul dospit se umple cu branza de vaci, smantana si stafide si este modelat de obicei in forma rotunda, considerandu-se prin traditie ca rotunde erau si scutecele lui Hristos.

Pe margini se aseaza un colac impletit in trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, aceasta simbolizand crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul.

Mod de preparare

Mai întâi de toate am frământat aluatul.

Într-un castron încăpător am cernut făina și am amestecat-o cu drojdia uscată. Separat, într-un alt castron am amestecat brânza cu restul ingredientelor.

Am făcut o adâncitură în făina din celălalt castron și am turnat în ea maglavaisul.

Am frământat până când am obținut o cocă densă și elastică. Am lăsat-o să dospească aproximativ 45 de minute în loc cald.

În timp ce aluatul a dospit m-am ocupat de umplutură.

Am separat ouăle. Am pus albușurile deoparte.

Într-un castron încăpător am amestecat brânza cu restul ingredientelor, obținând o cremă de brânză fină și aromată.

După ce aluatul a dospit batem și albușul spumă tare și îl încorporăm ușor în crema de brânză.

Am împărțit aluatul dospit în 3 părți egale. O parte am întins-o și am așezat-o pe fundul tăvii. Celelalte două bucăți de aluat le-am împletit și am realizat marginea păștii.

Am pus umplutura de brânză în pască, apoi am uns-o cu grijă cu un ou bătut. Am mai lăsat-o să dospească 15 minute timp în care am încins cuptorul.

Am copt-o 20 de minute la 170 de grade, apoi am crescut temperatura cuptorului la 180 de grade și am mai lăsat-o aproximativ 10 minute.

Este o pască umedă, cu miros și gust îmbietor. Este apreciată de toată lumea pentru faptul că nu este seacă/uscată.

Paște cu lumină și liniște în suflet!

Sursa: gustos.ro
Facebook Comments