Cum să păstrăm merele peste iarnă

by Cristian Dobre

Pastrarea merelor peste iarna in conditii bune are cateva secrete. In primul rand trebuie sa faceti o selectie a celor mai bune produse. Apoi trebuie sa le depozitatii in spatii care trebuie sa respecte anumite conditii de mediu. Si nu in ultimul rand, atentile langa ce alte alimente le pastrati.

Cel mai bine se pastreaza peste iarna merele care au fost culese un pic inainte de a atinge maximul maturitatii. Practic nu trebuie sa fie prea coapte. Este usor sa recunosti un mar ajuns la maturitate: atunci cand il rasucesti, codita se desprinde imediat de creanga. Merele trebuie culese intotdeauna pe timp frumos, dupa ce roua sau picaturile de ploaie s-au evaporat, iar temperatura nu depaseste 15 °C. Se culeg intai soiurile mai dulci, iar cele acrisoare pot fi lasate mai tarziu,

Pastrarea merelor peste iarna: e bine sa nu amestecati soiurile

Trebuie sa faceti o selectie atenta a fructelor, eliminandu-le pe cele lovite sau atacate de daunatori. Daca aveti mere din mai multe soiuri este bine sa le pastrati separat. Unele soiuri, precum ionatan, se pastreaza mai bine peste iarna. Merele se depoziteaza pe rafturi sau in ladite de lemn, cat mai putin inghesuite. Este de preferat sa nu existe contact intre ele. Batranii de la sate mentin unele practici din stramosi. De exemplu, invelesc merele pe care sa le pastreze peste iarna in hartie de ziar. Altii le tin in fan sau rumegus.

Foarte important este si spatiul de depozitare. Poate fi o magazie sau pivnita care sa respecte niste conditii speciale. Trebuie sa fie un loc racoros, dar ferit de inghet. Temperatura optimă de pastrare a merelor peste iarna este cuprinsa intre 3-4 °C. Importanta este si umiditatea – sa fie in jur de 85-90%. In lipsa umiditatii merele se zbarcesc. Daca aerul devine uscat, puneti din loc in loc vase cu apa calda. Pe toata perioada epozitarii verificati merele periodic si inlaturati-le pe cele stricate. Foarte important! Nu depozitati merele langa cartofi, se vor strica mai repede! De asemenea, nu le tineti langa gutui, acestea din urma vor schimba aroma merelor. Daca veti respecta aceste sfaturi va puteti bucura de mere gustoase chiar si 6-7 luni, in functie de soi.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments