Cum să ne ferim de căpușe

by Cristian Dobre

Ieșim mai des la plimbare prin parcuri sau pe la munte, la marginea pădurilor pentru un picnic cu familia. Dar în zonele cu iarbă înaltă există riscul să întâlnim căpușe, insecte parazite care pot transmite boli periculoase. Iată cum te poți proteja!

Căpușele, paraziți înrudiți cu paianjenii, care se hrănesc cu sânge, pot răspândi virusul encefalitei, boala Lyme sau tifosul, iar mușcătura lor provoacă infecții rezistente la antibiotice. Sunt insecte periculoase, care trăiesc în zonele umede, cu iarba înaltă, în mod special în locurile unde ies la păscut vitele și oile. În parcurile din orașe, câinii și pisicile sunt gazdele lor predilecte, care le pot aduce și în casele noastre. Dacă ieși la o plimbare în natură în zone unde există pericolul să întâlnești căpușe, cel mai bine ar fi să porți șosete înalte și încălțăminte închisă pe picior. Aplică ulei de levănțică puternic parfumat pe glezne și pe gambe, deoarece aroma acesteia îndepărtează insectele. La fel de eficient este și uleiul de mentă, mai ales pentru copiii mici, care este posibil să fie alergici la parfumul de lavandă. Nu lăsa copiii să se joace direct pe iarbă, ar fi indicat să iei câteva pături cu tine și să la amenajezi un spațiu protejat de căpușe și paianjeni.

Cum recunoști mușcătura de căpușe

În timpul plimbărilor, verifică periodic picioarele și brațele, mai ales în cazul copiilor. Căpușele își înfig capul sub piele, dar corpul mic și negricios, rotund ca o boabă de mac, rămâne afară. În jurul mușcăturii, pielea se înroșește și, uneori, apar mâncărimi. Din păcate, mușcătura de căpușă nu doare, de aceea nu poate fi depistată din primele secunde. În cazul în care ai fost mușcată, nu te grăbi să îndepărtezi insecta cu degetele, deoarece vei rupe corpul, dar capul ei va rămâne în piele. Grăbește-te spre casă sau spre cel mai apropiat cabinet medical, unde căpușa poate fi extrasă în întregime cu o pensetă. Dezinfectează locul cu betadină și consultă un medic, dacă locul mușcăturii se infectează ulterior.

 

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Facebook Comments