Cum să îți protejezi datele și securitatea pe computerul personal

by webeditor

Agenții FBI au emis recent un avertisment legat de o înșelătorie computerizată care începe prin telefon. Victima este apelată de infractorul care pretinde că lucrează pentru o companie importantă de software. Până să ai timp să întrebi mai multe detalii, ești anunțat că laptopul sau computerul tău le trimite mesaje de eroare prin Web și au detectat un virus. Nicio problemă, însă, deoarece tot ce trebuie să faci este să le plătești o taxă, iar ei îți vor repara computerul de la distanță, instalând un software antivirus pe acesta.

Odată ce apelantul are numărul cardului tău de credit și acces la computer, nu elimină virușii, ci îi instalează.

În octombrie, Comisia Federală pentru Comerț a denunțat o înșelătorie similară, care a taxat utilizatorii de computere de la 200 la 2000 RON pentru a „dezinstala” programele virusate din computerele lor. Agenția a estimat că zeci de mii de utilizatori de computere au căzut pradă acestei înșelătorii.

Modul de a învinge aceste escrocherii este destul de simplu – nu le oferi străinilor numerele cardului de credit sau acces la computer. Ai grijă ce jocuri instalezi și de pe ce site-uri, în special cele unde trebuie să plătești, precum anumite jocuri de acțiune sau ghiduri cazino. Din acest motiv Vlad Cazino ia în considerare aceste pericole în fiecare zi și dorește ca utilizatorii site-ului să se bucure în siguranță de jocurile favorite.

Mai jos vei găsi menționate și alte câteva metode eficiente de a preveni frauda.

Păstrează-ți software-ul actualizat

Producătorii de software precum Microsoft și Oracle își actualizează în mod obișnuit software-ul pentru a remedia erorile care ar putea fi exploatate de hackeri. Oracle a lansat recent o actualizare a software-ului său Java pentru a remedia o problemă de securitate pe care hackerii ar fi putut-o folosi pentru a instala noi viruși pe computerele personale pe care le găsesc disponibile.

Rezolvarea de software a venit după ce Departamentul de Securitate Internă a trimis un aviz despre defectul de securitate, prin care recomanda utilizatorilor de computere să dezactiveze plug-in-ul Java în browserele lor web.

  1. Nu accesa linkurile din e-mailuri

O regulă de bază este următoarea: dacă nu recunoști un expeditor al unui e-mail, nu da click pe niciun link trimis de acesta. Microsoft spune că 44,8 la sută din virușii care afectează Windows-ul au fost instalați deoarece utilizatorul de computer a accesat un site spam.

Utilizează software-ul antivirus gratuit

Nu trebuie să plătești pentru un software antivirus sau pentru un abonament anual pentru a-ți proteja computerul cu cea mai recentă protecție antivirus. Pentru utilizatorii de Windows, Microsoft Security Essentials este gratuit. Avast este un alt program antivirus gratuit.

Nu uita să faci o copie de rezervă a computerului

Obișnuiește-te să faci în mod regulat copii de rezervă ale informațiilor de pe computer. Dacă nu o faci, precum 29% dintre utilizatorii de computere se încadrează în această categorie, nu vei avea posibilitatea de a înlocui ce a fost șters. Acești viruși pot afecta atât hard disk-ul sau chiar se poate ajunge la arderea carcasei. Dacă ești atașat de datele tale, cel mai bine e să faci o copie de rezervă.

Ai trei opțiuni de bază de backup: un hard disk extern, serviciu de backup online sau stocare în cloud. Utilizează un serviciu precum Google Drive, iar fișierele tale vor fi salvate mereu în cloud.

Așadar deși suntem expuși pericolelor zilnic, iar uneori pare că lumea a devenit complet lipsită de speranță, totuși după vorba proverbului ,, Paza bună trece primejdia rea” cel mai bine este să fim precauți. În urma sfaturilor prezentate mai sus, considerăm că ești mai bine informat și vei putea lua decizii în cunoștință de cauză. Reține că întotdeauna este necesar să existe copii de rezervă, nu știi niciodată când sau dacă vei avea nevoie.

 

Facebook Comments