Cum să alegeți cele mai bune jucării educaționale pentru copii

by Andreea Radu

Jucăriile sunt menite pentru jucat, dar pot, de asemenea, să promoveze abilități care sunt vitale pentru dezvoltarea celui mic.

În calitate de părinte, una dintre cele mai satisfăcătoare părți ale privitului copiilor noștri este să îi vedem învățând și dezvoltându-se ca oameni, așa că de ce să nu alegem cele mai bune jucării educaționale și să îi urmărim în fiecare zi?

Cu atât de multe opțiuni de jucării pentru copii disponibile, acest ghid vă va ajuta să le alegeți cele mai bune pentru susținerea dezvoltării copilului dumneavoastră.

Selectați jucării care să corespundă intereselor și abilităților copilului dumneavoastră

Copilul dvs. trebuie să fie interesat de o jucărie înainte de a se juca cu ea, deci asigurați-vă că alegeți jucării pentru copii adecvate vârstei și care se potrivesc cu interesele copilului dumneavoastră.

Poate fi nevoie de mai multe tentative la început, dar în curând vă veți da seama ce îi interesează cel mai mult pe copiii dvs. Apoi, puteți alege jucăriile în consecință, cum ar fi blocurile alfabetice, dacă copilului îi place să construiască, deoarece acest lucru va ajuta la dezvoltarea lor prin recunoaşterea literelor și sunetelor. Din nou, asigurați-vă că jucăriile pe care le selectați sunt adecvate vârstei, deoarece doriți să vă provoace copiii, fără ca aceștia să se plictisească.

Căutați jucării care să promoveze jocul euristic

Jocul euristic este explorarea senzorială a „obiectelor de zi cu zi”, care este foarte benefică pentru dezvoltarea copiilor. Puteți promova același tip de joc prin tipurile de jucării pentru copii pe care le selectați. Asigurați-vă că sunt multifuncționale și pot fi utilizate într-o varietate de moduri. Jucăriile, cum ar fi blocurile de construcție sau cărămizile și materialele pentru artă le oferă copiilor libertatea de a fi creativi și de a folosi aceste obiecte oricum doresc. În plus, pot fi folosite de câte ori doresc!

Multe astfel de jucării pentru copii încurajează învățarea STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) într-un mod distractiv și natural, care sunt abilități esențiale pe tot parcursul vieții.

Alegeți jucării care promovează abilitățile sociale și jocul colaborativ

Ar trebui să vă încurajați copiii să fie cât mai sociali de la o vârstă fragedă, deoarece acest lucru contribuie foarte mult la încrederea în sine, comunicarea și interacțiunea în viața ulterioară. Alegând jucării care promovează dezvoltarea abilităților sociale, cum ar fi jocuri de societate, puzzle-uri, truse de experimentare și materiale de construcție, vă învățați copiii să împartă, să își aștepte rândul lor și să dezvolte abilități esențiale, cum ar fi negocierea și compromisul. Pe măsură ce copiii dvs. cresc, vor învăța abilități de dezvoltare diferite, cum ar fi lucrul în echipă și rezolvarea problemelor.

Optați pentru jucării care stârnesc imaginația, oferind oportunități pentru jocul creativ

Prefacerea în timpul jocului este esențială pentru ca copiii noștri să se implice, deoarece nu numai că dezvoltă creativitatea, dar ajută și la promovarea abilităților lingvistice și de alfabetizare. De la preluarea diferitelor personaje și interpretarea unor situații noi până la încercarea de a comunica și construirea vocabularului lor, jucăriile care pot oferi aceste oportunități sunt minunate pentru copiii noștri. Optați pentru jucării, cum ar fi seturi de bucătărie cu mâncare, cumpărături cu bani falși sau seturi de bricolaj și atelier cu instrumente și unelte.

Căutați jocuri de societate adecvate vârstei, care sunt excelente pentru îmbunătățirea abilităților matematice și lingvistice

Jocurile de societate sunt incredibil de distractive, dar pot îmbunătăți drastic abilitățile matematice în cazul copiiilor mici. De la numărarea pe măsură ce se deplasează în jurul tablei până la citirea întrebărilor și învățarea abilităților esențiale de strategie, jocurile de societate pot ajuta la dezvoltarea abilităților matematice și cognitive, indiferent de câte ori sunt jucate. Nu uitați să alegeți jocuri adecvate vârstei, deoarece nu doriți ca acestea să fie prea dificile, pentru a evita ca copilul dvs. să fie descurajat de la joc sau prea ușor, pentru a nu-i provoca sau a-i ajuta să se dezvolte.

Alegeți jucării care să încurajeze explorarea lumii reale

Explorarea, descoperirea și învățarea despre lumea reală este ceva din care nu ne oprim niciodată, chiar și ca adulți, așa că de ce să nu ne ajutăm copiii să facă acest lucru mai devreme, pentru a-și dezvolta înțelegerea despre lumea din jur? Jucăriile care îi invită pe copii în aer liber, cum ar fi un binoclu și o carte despre păsări, un kit de capturare a insectelor sau truse de știință, îi pot implica cu adevărat în natură, promovând o curiozitate naturală și dorința de a învăța, care va fi de neprețuit pentru tot restul vieții lor. Oferind ore de descoperire, copiii vor avea o varietate de întrebări tip „Cum?” și „De ce?” care sunt, de asemenea, esențiale pentru gândirea critică.

Cele mai bune jucării educaționale sunt cele care captează atenția copilului și o păstrează, provocându-i încontinuu să exploreze și să descopere. Nu uitați să vă implicați și dvs. cu ei, deoarece nimic nu este mai important pentru dezvoltarea lor decât interacțiunea și legătura cu familia lor, în timp ce se joacă!

Facebook Comments