CUM RECUNOSTI CANCERUL GASTRIC

by Paula Craciun

Arsurile gastrice care nu cedează după administrarea medicamentelor antiacide, slăbirea bruscă și indigestia prelungită sunt posibile simptome ale cancerului la stomac.

Anual, în țara noastră sunt depistate aproape 3.000 de cazuri de cancer gastric, majoritatea în stadii avansate, potrivit Ligii Române de Cancer. Din păcate, în faza de debut, boala nu are semne evidente.

Astfel, în jur de 80% din cei cu cancer gastric nu au simptome la început. Pe măsura dezvoltării tumorii, pe lângă disconfortul gastric, care se accentuează după masă, apar și alte semne, cum ar fi oboseala, dificultatea de a înghiți, amețeli, constipație, diaree și vărsături.

Cancerul de stomac se diagnostichează prin endoscopie digestivă, cu prelevare de țesut pentru biopsie. Este nevoie și de ecografie (pentru a se vedea dacă au apărut metastaze, de pildă, la ficat) și de tomografie (care oferă informații asupra stadiului bolii).

De ce apare

Printre factorii importanți de risc în apariția bolii se numără infecția cu Helicobacter pylori. În 1994, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasat Helicobacter pylori ca și carcinogen de clasa I, ceea cea înseamnă că prezintă un risc oncogen crescut.

Alte cauze sunt: abuzul de alcool, fumatul și munca în mediu toxic (expunerea la nichel, azbest). Alimentația joacă un rol important în apariția cancerului gastric, principalele produse incriminate fiind produsele sărate și procesate. Nitrozaminele prezente în mezeluri și pește afumat sunt compuși cancerigeni, care favorizează apariția bolii.

Sfaturi pentru bolnavii de ulcer

•    Nu întrerupe tratamentul recomandat de medic. În cazul în care apar efecte secundare, semnalează-le doctorului.

•    Evită să iei alte medicamente în afară de cele prescrise. Ulcerul se poate agrava în cazul în care iei antiinflamatoare sau antalgice (contra durerii). Astfel de medicamente pot duce la reapariția ulcerului; dacă ești totuși nevoit să le iei, este bine să fie administrate cu pastile care scad secreția acidă gastrică.

•    Efectuează analizele necesare (endoscopie, teste de sânge).

•    Mergi de urgență la medic în cazul în care ai vărsături cu sânge, greutate la înghițirea alimentelor, pierdere inexplicabilă în greutate, dureri abdominale persistente, care te trezesc noaptea din somn. Astfel de simptome pot fi puse pe seama complicațiilor ulcerului și nu trebuie neglijate.

•    Nu fuma, nu consuma alcool și evită stresul.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments