Cum prevenim astenia de primăvară

by Cristian Dobre

Instalarea treptata a primaverii, dar si trecerea la ora la vara pot favoriza declansarea asteniei de primavara – iata ce poti face pentru a preveni aceasta astenie sau macar pentru a-i estompa manifestarile!

Simptomele asteniei de primavara sunt senzatia de slabiciune, oboseala accentuata, apatia, durerile de cap, insomniile, problemele de concentrare si chiar si scaderea tensiunii arteriale. Manifestarile asteniei pot afecta calitatea vietii individului, insa vestea buna este ca pot fi prevenite si combatute cu ajutorul unor suplimente alimentare si al unui stil de viata sanatos.

Astenia apare ca urmare a problemelor de adaptare a organismului la noul anotimp, ceea ce inseamna ca, daca ajutam organismul sa se adapteze la aceste schimbari, astenia fie nu va aparea, fie va fi foarte blanda.

Daca iei suplimente alimentare care contin anumite vitamine si minerale, vei usura tranzitia la anotimpul cald, ceea ce inseamna ca te vei simti foarte bine si nu vei mai avea probleme cu astenia si simptomele acesteia.

Iata ce suplimente iti pot fi de ajutor:

Ginsengul – suplimentele alimentare care contin ginseng vor oferi o doza zdravana de energie organismului tau, combatand oboseala specifica asteniei de primavara. Mai mult decat atat, ginsengul este o planta adaptogena, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a-ti ajuta corpul sa se adapteze la stres, fie el fizic, emotional sau mintal. Asadar, ginsengul iti poate fi aliat de pret in perioada de tranzitie dintre sezonul rece si cel cald.

Vitamina C – si vitamina C ar trebui sa se regaseasca in suplimentele pe care le iei pentru a reduce impactul negativ pe care schimbarea anotimpului il poate avea asupra starii si sanatatii tale. Vitamina C sustine activitatea sistemului imunitar, care poate fi pus la incercare in perioada in care alergiile si virozele sunt in floare.

Zinc – si suplimentele cu zinc te ajuta sa previi sau sa combati astenia de primavara. Acestea fortifica sistemul imunitar si ofera stralucire pielii, facandu-te sa te simti mai puternica si mai frumoasa.

Este important sa nu suferi de vreun deficit nutritional in aceasta perioada, intrucat va accentua simptomele neplacute ale asteniei de primavara. Fa-ti un set complet de analize si daca descoperi o carenta nutritionala, trateaza-o prin suplimente cu vitaminele/ mineralele de care organismul tau are nevoie.

In ceea ce priveste dieta, persoanele care tin Postul Pastelui se vor simti mai bine, mai ales daca fac alegeri alimentare sanatoase – asta inseamna ca nu vor tine post cu cartofi prajiti sau alte alimente de tip fast-food.

Recomandarile dietetice pentru reducerea manifestarilor asteniei sunt:

  • Evitarea alimentelor rafinate si bogate in grasimi nesanatoase.
  • Evitarea consumului de cofeina in exces (se recomanda maximum o cafea pe zi).
  • Evitarea zaharurilor.
  • Evitarea consumului de alcool.
  • Adoptarea unei diete bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si grasimi sanatoase (fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte si peste gras precum somonul, tonul sau sardinele).

Sursa: doc.ro

Facebook Comments