Cum preparăm cea mai bună dulceață de mure

by Cristian Dobre

Dulceața de mure bine coapte este fină, aromată și extrem de gustoasă, un deliciu pe care îl poți face și tu foarte ușor acasă. Mai jos îți spunem câteva rețete rapide de dulceață de mure.

Dulceața de mure poate fi consumată ca atare, adăugată în cele mai bune prăjituri ori lângă o cupă de înghețată delicioasă în plină vară. Te învățăm cum să faci o porție savuroasă de dulceață de mure.

Dulceață de mure – rețetă clasică

500 g mure, 350 g zahăr, 200 ml apă, două linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare

Spală murele, ideal e să fie cât mai coapte, în mai multe rânduri de apă rece, apoi zdrobește-le cu unealtă de piure. Combină fructele cu zeamă de lămâie și dă-le la foc mare până dau în clocot, amestecând constant.

Redu focul și mai lasă cratița până când compoziția scade aproape la jumătate. Spumează dulceața de mure atunci când este gata și toarn-o în borcane curate. Pune capacul, întoarce borcanele invers și lasă-le să se răcească așa. Dulceața este gata și poate fi păstrată în cămară.

Dulceață de mure – rețetă fără conservanți
1 kg de mure; o lămâie; 800 gr zahăr; o păstaie de vanilie.

Mod de preparare

Murele se spală bine în apă rece și se lasă la uscat pe un șervețel. Când sunt uscate bine, se pun într-un vas împreună cu zahărul și se zdrobesc cu ajutorul unei linguri, pentru a pătrunde mai bine zahărul.

Vasul cu mure și cu zahăr se pune pe foc, se adaugă și păstaia de vanilie și se lasă la fiert pentru 5, 6 minute, amestecând continuu. Când zahărul începe să se topească, se adaugă și zeama unei lămâie și se mai lasă totul la foc până ajunge în punctul de fierbere.

Dulceața de mure se ia de pe foc și se lasă pentru 12 ore să se odihnească. A doua zi, dulceața se pune din nou la fiert pentru aproximativ 30 de minute, după care se testează dacă este gata. Se ia o picătură de dulceață și se pune pe o farfurie rece. Dacă dulceața își păstrează forma și nu se dezintegrează, înseamnă că este gata. Dulceața de mure se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se întorc borcanele cu capacul în jos. Când s-a răcit perfect, dulceața se depozitează în cămară.
Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments