CUM PREGĂTIM CORECT CARNEA PENTRU GRĂTAR

by Cristian Dobre

De la inceputul sezonului cald, dorinta de a face un gratar in aer liber creste odata cu temperaturile. Carnea care sfaraie deasupra jaraticului incins, capatand, usor-usor, o nuanta aurie, mirosul ademenitor de friptura care imbogateste aerul, dar si aspiratia la un stil de viata sanatos, fara prajeli, ne indeamna sa ne punem pe treaba si sa pregatim un gratar de pomina. Adevarul este insa ca, desi delicioasa si, in teorie, preferabila in locul mancarurilor prajite in ulei, carnea preparata pe gratar creste riscul de aparitie a cancerului.

Institutul American de Cercetare pentru Cancer a publicat un raport in care cancerul la stomac apare corelat cu procentajul de grasime din corp, consumul mare de alcool si consumul mare de carne procesata. in cazul carnii pregatite pe gratar, pericolul este mai mare, intrucat gatitul carnii la temperaturi ridicate duce la formarea unor substante numite aminele heterociclice (HCA). in acelasi timp, se formeaza hidrocarbura aromatica policiclica, cand grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocand fum, prin intermediul caruia compusii se pot depozita pe alimentul gatit.

Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor si Institutului National pentru Cancer, cele doua substante sunt cancerigene. De fapt, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la san, colon, ficat, piele, plaman si prostata, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relationate cu leucemie, infectii gastrointestinale si cancer pulmonar, potrivit publicatiei „Huffington Post”.

Exista, insa, modalitati de a preveni formarea acestor compusi si de a ocoli pericolul in timpul prepararii carnii la gratar:

1. Marinarea carnii cu cel putin 30 de minute inainte de preparare. Condimentele si aromele ofera protectie, potrivit agentiei Mediafax, printre acestea aflandu-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul si mai ales rozmarinul.

2. Preincalzirea carnii la cuptor sau la microunde, pentru a nu o expune direct la temperaturi ridicate.

3. Cu cat este taiata mai subtire felia de carne, cu atat va cadea mai putina grasime pe gratarul incins.

4. Timpul in care lasam carnea pe gratar sa fie cat mai scurt.

5. Gatirea carnii la o temperatura mai joasa pe gratar, intrucat aminele heterociclice se formeaza la 162 grade Celsius.

6. Fructele si legumele sunt bogate in fitochimicale care combat cancerul si pot ajuta la anularea efectelor daunatoare ale carnii supragatite. Puteti amesteca legumele cu bucati mai mici de carne pentru a scurta perioada in care le lasati pe gratar.

7. Daca o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasa si curatata, asa cum trebuie procedat si cu murdaria si arsurile care raman pe gratar.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments