Cum poți slăbi fără să-ți pui viața în pericol

by Cristian Dobre

Singurul mod prin care greutatea corporala poate fi redusa si apoi mentinuta este acela de a schimba pentru tot restul vietii, atat obiceiurile alimentare, cat si pe cele legate de activitatea fizica regulata, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu, presedintele Societatii romane de educatie nutritionala, potrivit adevarul.ro. „In general, dietele populare pun in pericol sanatatea pentru ca fie sunt fade  – se bazeaza doar pe alimente sarace caloric dar si nutritiv, fie sunt hipoglucidice  – limiteaza drastic aportul de glucide. In plus, aceste diete se adreseaza intregului public, fara a tine seama de particularitatile fiecarei persoane in parte: stare de sanatate, circumstante socio-profesionale, etc. si deci, de la bun inceput, este inteles faptul ca nu pot functiona pentru toata lumea la fel.“

Prin urmare, solutia optima este un program nutritional personalizat, care are ca scop, in primul rand, furnizarea tuturor nutrientilor necesari organismului si unei vieti sanatoase si echilibrate. „Invatarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare ale acestora si constientizarea actului alimentar, cu toate implicatiile sale, sunt doar cateva dintre beneficiile obtinute in urma adoptarii unui astfel de program nutritional. In plus, dieta personalizata nu face schimbari majore si abrupte in tranzitia de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hranire.“

Exista mai multi factori de luat in considerare cand e vorba de inceperea unui program alimentar de pierdere a excesului ponderal. „In primul rand, starea generala de sanatate se evalueaza obligatoriu prin vizita la medicul curant pentru a se stabili care sunt nevoile actuale ale organismului – consult, analize de sange, etc.“ Ora la care se consuma nutrientii, orele de odihna, motivarea, controlarea stresului sunt elemente importante care au impact asupra rezultatelor unui program alimentar impus.

„Apoi, ar trebuie stiut mai intai ca greutatea corporala este controlata de numarul de calorii ingerate, dar si de cele consumate intr-o zi. Pentru a slabi trebuie ingerate mai putine calorii decat poate consuma organismul. Acest lucru este posibil daca se stabileste si se urmeaza un plan de alimentatie sanatoasa si echilibrata, dar si unul care sa presupuna exercitii fizice regulate“, explica nutritionistul regulile de urmat pentru a slabi sanatos. Din punct de vedere al programului alimentar, o dieta care restrictioneaza portiile si exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioada indelungata.

„Si atunci, alternativa este o dieta care sa tina cont de alimentele sanatoase preferate si care sa asigure suficiente calorii si nutrienti si mai ales diversitate alimentara.“ O dieta echilibrata ar trebui sa acopere urmatoarele cerinte nutritionale: pana la 15% proteine, 30% lipide si 55% glucide (carbohidrati). „Atunci cand pierderea ponderala este impusa, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor si frecventa meselor sunt principala preocupare, se obtin efecte durabile in timp.“

Sapte reguli de urmat pentru a slabi sanatos

Putem asadar, mentiona cateva reguli prin care metabolismul poate fi imbunatatit in mod natural – mai ales pe timpul verii, fara prea mare efort si cu rezultate de durata.

1. Se mananca des, nu se sare peste mese si se consuma gustari hranitoare intre mese. Prin mese frecvente se evita infometarea, se asigura o sursa constanta de energie si se mentine eficienta metabolismului. Organismul uman este dotat cu un mecanism de supravietuire prin care se depoziteaza grasimea pentru a ne proteja de infometare. Atunci cand sarim peste mase sau tinem o dieta foarte stricta, organismul „considera” ca urmeaza o perioada grea, de infometare si reactioneaza prompt incetinind metabolismul pentru a conserva energia. Se conservaa in special depozitele de grasime, pierderea in greutate are loc in special prin pierderea apei si a tesutului muscular. De aceea, pentru a mari metabolismul este indicat sa mancam de cinci ori pe zi, trei mese principale si gustari intre ele. In acest fel, asiguram un metabolism ridicat pe tot parcursul zilei.

2. Se fac exercitii fizice in mod regulat. Nu numai ca efortul fizic duce la cresterea metabolismului, dar acesta din urma va ramane la cote inalte si pentru o importanta perioada de timp dupa terminarea exercitiului. Este o modalitate sigura de a arde mai multe calorii.

3. Mentinerea cat mai constanta a glicemiei este cea mai eficienta metoda de slabire. Nu trebuie renuntat niciodata la o masa principala  – in special la micul dejun – si trebuie consumate gustari  – fructe si legume proaspete – bogate in nutrienti intre aceste mese principale. Alimentatia echilibrata, cu mese dese si reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbata, furnizeaza constant energie organismului si mentin un metabolism eficient si o silueta armonioasa, fara prea mare efort.

1. Hidratarea corecta este ingredientul-cheie care iti va mentine echilibrul hidric si termic al corpului. Fiind cald afara, trebuie marita cantitatea de apa consumata indiferent de nivelul de efortul fizic depus.

2. Evitarea bauturior alcoolice, carbogazoase si, in special pe cele cu aport de cafeina si zahar. Toate aceste bauturi contin coloranti si aditivi care afecteaza procesele metabolice. Majoritatea bauturilor asa-zise racoritoare contin acid fosforic, iar excesul acestei substante in sange duce la separarea calciului din oase, lasandu-le fragile si poroase.

3. Nu trebuie baute lichide foarte reci. Ele nu ajuta in mod real sa ne racorim pe perioada verii. Consumarea lichidelor foarte reci atunci cand suntem infierbantati, poate conduce la o usoara vasocontrictie a vaselor de sange, lucru care trebuie evitat atunci cand incercam sa ne racorim.

4. Dieta trebuie sa contina alimente usoare, bogate in nutrienti si sarace in grasimi.

5. Fructele proaspete de sezon se vor consuma numai separate de mesele principale, fiind bogate in zaharuri naturale, insa tot zaharuri. Menta poate fi folosita la prepararea sucurilor proaspete de fructe deoarece creeaza senzatia de prospetime si racoare.

6. Alimentele condimentate  – iuti si sarate, precum si alimentele prajite si cele procesate se vor reduce sau ideal, elimina din dieta.

7. Sucul de lamaie si lactatele fermentate, in special chefirul se vor consuma, pentru ca ajuta la reechilibrarea hidrica dupa o perioada de transpiratie abundenta.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments