Cum poți salva o persoană care a leșinat

by Dana B.

Lesinul apare deseori primavara, cand organismul pierde în sezonul rece cantitatea necesara de vitamine si minerale sau vara cand temperaturile sunt foarte ridicate.

Lesinul reprezinta starea de pierdere a cunostintei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenari a creierului.

Starea de lesin poate aparea si în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori poate semnala diverse afectiuni, iar daca starea de lesin este din ce în ce mai frecventa trebuie consultat medicul.

Cele mai frecvente cazuri în care apare lesinul sunt:
-schimbarea brusca a starii emotionale (vesti proaste, stres neasteptat, frica);
-durerea puternica;
-efortul de a avea scaun;
-statul în picioare o perioada lunga de timp;
-tusea prelungita sau puternica;
-o scadere brusca a tensiunii arteriale, care poate fi provocata de mai multi factori, precum deshidratarea, unele medicamente, hemoragia -sau chiar daca te ridici prea brusc în picioare;
-abuzul de droguri sau alcool;
-hipoglicemia;
-accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

De asemenea, lesinul mai poate fi provocat de:
-transpiratie excesiva;
-oboseala;
-migrene persistente;
-stationarea intr-un mediu neaerisit.

Solutii de prim ajutor:
-Persoana care da semne de lesin trebuie sprijinita pentru a nu se lovi la cap în timpul caderii.
-Lesinatul trebuie întins în pozitie orizontala, se pot înlatura eventualele piese vestimentare ce pot duce la o respiratie deficitara si se va face loc în jurul sau pentru asigurarea unei respiratii cat mai bune.
-Persoana care a lesinat poate fi stropita cu apa rece, dar nu abundent si i se pot aplica lovituri usoare cu degetele peste obraji.
-În caz de lesin este foarte bine sa fie activata o zona situata între nas si buza superioara cu varful degetului mare, cu o presiune exercitata în sus. De asemenea, se pot folosi diverse mirosuri, în general uleiurile esentiale de plante ori otet sau amoniac, aplicate pe o batista, sub nas, pentru trezirea victimei.
-Nu i se va administra nimic pe cale orala, atat timp cat e în stare de inconstienta. Cand persoana s-a trezit, i se pot oferi ceaiuri, care ajuta la circulatia sangelui în organism. Dupa lesin, este indicat ca persoana sa se odihneasca cel putin cateva ore.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments