Cum poți proteja organismul de efectele poluării

by Dana B.

Vitamina B protejeaza organismul de efectele negative ale poluariidin marile orase. Studii recente au aratat ca suplimentele cu aceasta vitamina ajuta la reducerea efectelor negative pe care le are poluarea asupra bolilor cardiovasculare.
La nivel mondial, numarul deceselor din cauza poluarii atmosferice a crescut de la 3,5 milioane în 1990 la 4,2 milioane în 2015. Poluarea atmosferica se masoara prin nivelul de PM2,5 care desemneaza particule de materie mai mici de 2,5 microni. Acestea sunt foarte periculoase daca ajung în plamani. Ele sunt principala cauza de atac de cord în randul populatiei.

Din pacate, în acest moment este foarte dificil sa gasim o solutie eficienta pentru a reduce nivelul de PM2,5 din atmosfera. Vestea buna este ca exista o metoda prin care putem contracara efectul negativ al acestei poluari. Studiile arata ca persoanele care iau un supliment alimentar cu vitamina B sufera mai putin din cauza poluarii.
Concret, este diminuat efectul negativ pe care poluarea cu particule fine îl are asupra sanatatii sistemului cardiovascular, se arata într-o cercetare realizata de Mailman School of Public Health din cadrul Universitatii Columbia din New York.

La studiu au luat parte 10 persoane sanatoase, nefumatoare, cu varsta între 18 si 60 de ani. Niciuna dintre acestea nu lua suplimente cu vitamina B înainte de acest studiu. În cadrul studiului, voluntarii au luat un supliment placebo si au fost expuse timp de 2 ore la un mediu care continea particule fine, timp de patru saptamani. Apoi, timp de alte patru saptamani, subiectii au primit suplimente cu vitamina B si au fost din nou expusi la poluare, timp de 2 ore.

Vitamina B diminueaza efectele poluarii asupra organismului
Studiul a demonstrat ca expunerea la particulele fine a avut un impact negativ asupra pulsului si a leucocitelor din sange. Însa administrarea vitaminei B aproape ca a reusit sa anuleze toate efectele negative asupra sistemului imunitar si a sistemului cardiovascular. Astfel, efectele poluarii asupra pulsului au fost reduse cu 150%, iar efectul asupra globulelor albe din sange s-a redus cu 139%.

Cercetatorii spun ca acesta este primul studiu care aduce o dovada clara ca vitamina B poate anihila efectele negative pe care le are asupra organismului poluarea cu PM2,5, care este cel mai comun poluant din atmosfera.

Studiul a fost publicat în revista Nature Scientific Reports si sugereaza folosirea acestui supliment pentru a contracara efectele pe care poluarea le are asupra sanatatii. Iata de ce este bine sa iei un supliment de vitamina B!

 

Sursa: santatea.bzi.ro

Facebook Comments