Cum poate consultul cardiologic să salveze viata unui pacient cu infarct miocardic?

by Andreea Radu

Afecțiunile cardiovasculare sunt, alături de cele cerebrovasculare, cele mai grave probleme de sănătate, manifestările lor putând fi fatale bolnavilor. Și, cu toate că evoluția medicinei ne permite astăzi să dispunem de tratamente moderne și adecvate fiecărei situații în parte, o persoană afectată de cardiopatie ischemică (angină pectorală, infarct miocardic) rămâne cu sechele toată viața, fiind în permanență sub tratament.

Una dintre afecțiunile cele mai severe pe care un bolnav cardiovascular le poate manifesta de-a lungul vieții este infarctul miocardic. Durerile acute resimțite în piept, extinse și la nivelul abdomenului, al brațelor sau al spatelui, pentru mai multe de 10 minute, reprezintă un semnal de alarmă și necesită de urgență un consult cardiologic complet.

Chiar dacă criza a trecut și durerile s-au diminuat, este extrem de important, chiar vital, consultul de specialitate. Pentru a conștientiza această necesitate trebuie să înțelegem, înainte de toate, ce este infarctul miocardic, cum se manifestă, care sunt cauzele și simptomele și, nu în ultimul rând, cum poate consultul de specialitate în cadrul unei secții de cardiologie să salveze viața bolnavului.

Ce este infarctul miocardic și cum se manifestă?

Infarctul miocardic, cea mai severă formă de manifestare a cardiopatiei ischemice, reprezintă o urgență medicală, cauzată de blocarea fluxului arterial către inimă din cauza unor artere înfundate. În lipsa optimei irigări cu sânge oxigenat, musculatura inimii (responsabilă de funcționarea acesteia și de pomparea sângelui în tot corpul) devine inactivă, ceea ce poate duce la decesul pacientului.

Ca urmare a unui stil de viață sedentar și a unei diete alimentare dezechilibrate, de-a lungul vieții, pe interiorul arterelor coronare (vasele de sânge de la nivelul inimii) se depun grăsimi care, cu timpul, pot forma depozite însemnate denumite plăci arterosclerotice, care obturează vasele de sânge. Așa cum intuim, aceste depozite sunt favorizate de colesterolul mărit, cauzat de o alimentație bogată în grăsimi și săracă în fructe și legume, de fumat, de consumul excesiv de alcool, de o greutate corporală mult peste medie, de sedentarism, dar și de afecțiunile de tipul diabetului și hipertensiunii arteriale.

Un pacient care prezintă cele menționate anterior este predispus infarctului, afecțiune manifestată prin următoarele simptome:

  • apariția bruscă a unor dureri toracice intense, care radiază la nivelul mandibulei, spatelui și brațelor;
  • apariția dispneei (lipsei de aer) din cauza faptului că, în urma blocării arterelor coronare, cantitatea de oxigen care ajunge la nivelul inimii nu este suficientă;
  • instalarea bruscă a senzației de amețeală și slăbiciune în tot corpul;
  • apariția transpirației reci și paloarea chipului.

Polaris Medical – șansa la o viață normală după infarct

Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare din țară ce oferă servicii complexe de reabilitare în urma accidentelor cardiovasculare, pune la dispoziție tratamente personalizate de recuperare, adaptate atât nevoilor fizice, cât și nevoilor psihologice ale pacienților. Abordarea holistică din cadrul Polaris Medical presupune îmbinarea mai multor mijloace de tratament pentru trup, minte și suflet. Iată care sunt fazele programului de recuperare:

  • este foarte important ca un pacient ce a suferit un infarct miocardic să fie adus la spital cât mai curând posibil, chiar în primele 4-6 ore după infarct, acest lucru putând scădea semnificativ riscul de deces prin recidivă, de apariție a tulburărilor de ritm la nivelul circulației arteriale sau de extindere a ariei de necroză;
  • odată ajuns la spitalul de cardiologie, medicii nu încep tratamentul fără efectuarea setului de analize specifice, care implică examinarea EKG, testul de efort, analizele de sânge și ecocardiografia. Abia în urma finalizării acestora, conform istoricului medical al pacientului și al patologiei bolii, medicul cardiolog realizează schema personalizată de tratament;
  • în ultima etapă a procesului se urmărește atingerea celor două obiective de bază ale oricărui program de reabilitare cardiovasculară din cadrul Polaris Medical: menținerea, pentru un timp cât mai îndelungat, a rezultatelor obținute în urma exercițiilor specifice de recuperare și creșterea treptată a rezistenței la efort.

Ceea ce deosebește planul de reabilitare aplicat de cadrul medical de excepție al spitalului Polaris Medical este abordarea multidisciplinară, datorită căreia pacienții sunt ajutați, de întreaga echipă medicală, să redevină activi, să se reintegreze cât mai rapid și facil în viața socială și cea de familie, dar și să privească din nou viața cu optimism.

Facebook Comments