Cum păstrăm corect fructele

by Cristian Dobre

Selectati fructele care par mult prea grele pentru dimensiunea lor. Cu cat sunt mai grele, cu atat sunt mai suculente. Apoi, verificati mirosul fructelor. De regula, fructele ar trebui sa aiba un miros specific atunci cand sunt coapte, dar un miros prea insistent nu este un semn de prospetime. Verificati-le si textura. Un kiwi care este prea moale la atingere este mult prea copt. Totusi, un avocado, care la atingere pare spongios, este ideal. De asemenea, este indicat sa cumparati fructe uscate fara adaos de zahar. Fructele uscate sunt o sursa bogata de fibre, dar în acelasi timp sunt mai bogate în calorii decat fructele proaspete. Daca sunt împachetate, cititi cu atentie eticheta de pe fructe. Alegeti fructele înghetate fara adaos de zahar. Cele mai bune conserve de fructe sunt cele în care acestea sunt conservate în apa sau în suc propriu. Evitati fructele mentinute în sirop pe baza de zahar, care este o sursa de calorii fara nici un nutrient. Foarte important este si modul în care sunt pastrate fructele. Daca vreti sa se coaca mai mult, pastrati-le la temperatura camerei. Unele fructe pot fi puse în vanzare înainte de a se coace, doar pentru a le prelungi viata. Acesta este cazul bananelor, al nectarinelor, perelor si al fructelor kiwi. Fructele coapte sunt usor moi la atingere, au un miros caracteristic si o culoare uniforma.

Fructele coapte trebuie tinute în frigider. Temperaturile joase încetinesc procesul de coacere, dand astfel un timp mai lung de prezervare a fructelor. Durata de viata la temperaturi scazute depinde de multi factori, cum ar fi cat de copt este fructul în momentul cumpararii sau tipul de fruct. Portocalele, caisele si ciresele se mentin la frigider într-o stare buna pana la doua saptamani. Altele, cum sunt capsunele, strugurii sau piersicile pot sa se coaca si sa se strice într-un timp mai scurt, în chiar mai putin de o saptamana. Aruncati produsele care au fost tinute o perioada mai lunga de timp. Scapati de fructele care miros urat, de cele care au un aspect vestejit. În afara faptului ca numai apetisante nu pot fi, astfel de fructe stricate pot contine toxine daunatoare organismului. Daca doriti sa le pastrati pentru o perioada mai lunga, metoda cea mai recomandata este congelarea. Strugurii, ciresele, fructele de padure si pepenele se comporta destul de bine la congelator. Pentru rezultate mai bune, taiati fructul în bucati mici. Asezati-le într-o cutie într-un singur strat si depozitati-o la congelator. O data înghetate, le puteti muta si în pungi speciale de congelator. Pregatiti fructele proaspete pentru servire cu jumatate de ora/o ora înainte de a le aduce la masa, pentru a le mentine gustul, textura si mirosul. Unele salate necesita un anumit timp de pastrare la frigider (în jur de 30/60 de minute), pentru ca diferitele arome sa se amestece.

Spalati fructele sub jet puternic de apa rece înainte de a le taia în bucatele. În mod gresit, pepenele nu este spalat, de obicei, putandu-se transmite multi microbi catre miez de pe lama cutitului care a atins coaja murdara. Nu va faceti o obisnuinta din a îndeparta coaja fructelor. Coaja fructelor poate sa dea o anumita culoare placuta în retetele la care folosim respectivele fructe. Pe deasupra, coaja contine o serie de nutrienti si fibre. De cate ori va este foame, alegeti un fruct ca o modalitate rapida de a va potoli foamea. Vara si toamna este ideal sa consumati fructe proaspete, pentru continutul bogat în nutrienti. Însa, în lunile în care nu se gasesc atat de multe fructe proaspete de cumparat, o alternativa isteata sunt si fructele în conserva, pastrate în apa sau în suc natural.

Facebook Comments