Cum ne menținem pielea hidratată în sezonul rece

by Cristian Dobre

Sezonul rece si-a intrat deja in drepturi, asa ca au inceput sa apara si problemele specifice lui, doamnele si domnisoarele stiind ca de acum trebuie sa se ingrijeasca mai mult pentru a nu avea o piele uscata. Asadar, aceasta este una dintre principalele probleme, de aceea este binevenit un articol care sa detalieze unele remedii ce pot fi utilizate cu succes.

Unele din motivele pentru care pielea se usuca sunt conditiile meteorologice extreme. Fie ca este vorba de soare puternic care o dezhidrateaza, fie ca este vorba de vant puternic toamna si iarna cand si umiditatea din atmosfera este scazuta. Pe de alta parte organismul nostru poate sa aiba o lipsa de vitamine sau diverse minerale, asa cum este si iodul despre care s-a mentionat ca este vital in mentinerea sanatatii unghiilor, pielii si parului, si elasticitatea acestuia sa aiba de suferit. Nu in ultimul rand piele uscata pot avea si persoanele ale caror glande nu secreta sebum suficient, singura solutie fiind un regim alimentar sanatos si utilizarea cu regularitate a diverselor produse pentru mentinerea elasticitatii pielii.

Ce vitamine sunt vitale pentru sanatatea pielii? Prima pe lista este vitamina F, care este mai exact un acid gras, si poate fi asimilat de oganism daca este consumat peste (de preferat somon sau hering). Un alt complex de vitamine care ajuta atunci cand pielea nu are tocmai frumusetea dorita si se usuca este cel alcatuit din vitamina B2 si B3. Acestea se gasesc in ficat dar si in ciuperci, mazare verde si banane. Sunt indicate pentru consum si asimilarea acestor vitamine si sapanacul, laptele si alte produse lactate, fructe uscate, pana si paine integrala. Acesta sunt doar cele ce fac minuni pentru o pliele uscata, dar pentru mentinerea sanatatii generale sunt indicate si urmatoarele: vitamina A (cea care ajuta la formarea colagenului, acesta din urma prevenind aparitia ridurilor si imbatranirea pielii), vitamina E (previne de asemenea imbatranirea), vitamina B9 si B12 si, nu in ultimul rand, vitamina C. Daca o persoana stie ca tipul de piele pe care il are nu este unul uscat si totusi apar semne ale uscarii excesive a acesteia inseamna ca organismul sufera de o lipsa acuta de vitamina A. Este indicat atat consumul de alimente care sa o contina galbenus de ou, lapte, ficat si nu in ultimul rand morcov, cat si folosirea unor suplimente alimentare care sa ajute la asimilarea ei. Acestea insa nu sunt recomandate daca nu sunt prescrise de medicul specialist si dupa o serie de analize.

Dar pe langa toate acestea, o piele uscata poate fi tratata utilizand diverse produse cosmetice ce se gasesc in comert sau care pot fi pregatite chiar in gospodaria proprie, unde se gasesc multe dintre ingredientele ce pot fi folosite. Inainte de a fi detaliate cateva retete de masti sau trucuri pentru ingrijirea unui astfel de ten, trebuie mentionat un produs ce cu siguranta nu trebuie folosit. Este vorba despre sapun. In cele mai bune cazuri este recomandat cel ce este pe baza de glicerina. De ce este contra indicat pentru spalarea pe fata? Motivul este unul simplu, acesta usuca si mai tare.

In schimb, pentru o piele uscata pe care nu este indicat sa o spalam cu sapun se poate folosi laptele amestecat cu putin ulei de masline. Acesta curata si hidrateaza in acelasi timp. Mereu dupa toaleta de dimineata a fetei, cand se indeparteaza celulele moarte este indicat sa se foloseasca o crema hidratanta. Nu este indicata demachierea folosind un demachiant astringen, acesta va usca si mai tare. Este recomandat unul hidratant, interzise fiind si lotiunile tonice. Pentru a curata o piele uscata se recomanda mai degraba infuzii de aburi, acestea putand fi facute din ceai de musetel, sau tei (acesta avand si un efect calmant). De ce sunt recomndate aceste bai de aburi? Principalul motiv este ca faciliteaza secretia de subum, un lucru important pentru o pielea urcata.

Pentru a redemia aceasta probleme este, de asemenea, recomandat ca iarna sa fie folosit fondul de ten, acesta impiedica uscarea. Dupa demachiere se pot folosi masti facute in casai spre exemplui din miere, de albine si ulei de masline. O lingura de miere si jumatate de lingura de ulei, amestecate si apoi aplicate pe fata si lasate sa actioneze 20 de minute pot face minuni. Acesta masca, la fel ca majoritatea celor care sunt hidratante, se indeparteaza de pe fata cu apa calduta. Uleiul de masline poate fi inlocuit si de alte tipuri de uleiuri, precum este cel de sunatoare sau de migdale. Unul din acestea amestecat cu un galbenus de ou si cu putina zeama de lamaie are acelasi efect benefic. Un alt ulei care poate sa ofere doza de vitamina E este cel de arahide. Si acesta poate fi combinat cu galbenusul de ou si cu miere pentru o masca foarte hranitoare. Asadar, acestea sunt unele dintre solutii pentru pielea uscata, pielea unul dintre organele importante ale corpului, care trebuie hranita atat din interior, cat si din exterior.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments