Cum ne influențează stările sufletești organismul

by Dana B.

Oamenii care au o stare buna de sanatate emotionala sunt constienti de gandurile, sentimentele si comportamentele lor. Acestia au invatat modalitati sanatoase de a face fata stresului si problemelor care sunt o parte normala a vietii, au o parere buna despre ei insisi si au relatii sanatoase. Cu toate acestea, in viata oricarei persoane se pot intampla lucruri care ii pot afecta sanatatea emotionala si pot deteremina sentimente puternice de tristete, stres sau anxietate.

Starile sufletesti, gandurile si mai ales comportamentele noastre pot duce la anumite afectiuni severe. Mai ales cand este vorba despre stari ca ne insotesc pentru o perioada mai lunga de timp si pe care nu incercam sa le transformam in energii pozitive, menite sa ne energizeze psihicul.

Sentimentele de stritete, stres, anxietate pot fi declansate de:

 • concedierea de la locul de munca
 • un copil care pleaca sau se reintoarce acasa
 • confruntarea cu moartea unei persoane dragi
 • divortul sau casatoria
 • suferita provocata de o boala sau traumatism
 • promovarea obtinuta la un loc de munca
 • confruntarea cu probleme financiare
 • mutarea intr-o casa noua
 • nasterea unui copil.

Chiar si schimbarile pozitive din viata unei persoane pot avea aceleasi efecte ca cele negative.

Ce boli poti face de la anumite stari sufletesti:

 1. TEAMA DE EXPRIMARE. Teama de a fi tu insuti, teama de a te deschide fata de cei din jurul tau cat mai ales frica de socializare duce la probleme ale pielii: acnee, cosuri, dermatite sau cuperoza. Nu iti mai fie frica de faptul ca s-ar putea ca ceilalti sa te respinga! Fa primul pas cu curaj!
 2. NEACCEPTAREA ANUMITOR SITUATII. Convulsiile sufletesti, gandurile la anumite situatii stresante precum un examen important de dat sau o despartire ne pot afecta digestia in cel mai serios mod cu putinta, astfel incat sa ne trezim cu boli stomacale.
 3. SENTIMENTUL DE VINA. Daca te simti vinovat de ceva si nu ai cui sa ii spui, pot aparea probleme la intestinul gros, cred specialistii in medicina holistica.
 4. REFUZUL DE EXPRIMARE A SEXUALITATII. Femeile urasc uneori ca sunt femei, moment in care durerile menstruale se accentueaza. Accentuarea durerilor menstruale se produce si in cazul de refuz al exprimarii propriei sexualitati.
 5. LIPSA BUCURIEI. Daca nu gasesti motive de bucurie in viata ta si ai mereu o stare apatica, risti sa te alegi cu boli respiratorii.
 6. REPRIMAREA SENTIMENTELOR. Daca nu iti asculti inima si nu faci lucrurile decat in contra emotiilor tale reale si a intuitiei de care stii ca niciodata nu te va pacali, risti sa ai probleme cardiace.
 7. NU AI PRIETENI. Daca te simti o persoana extrem de singura, fara absolut niciun prieten, trebuie sa stii durerile de spate sunt garantate (deoarece nu ai pe cine sa te sprijini cand ti-e greu).
 8. INCAPATANAREA. Daca esti foarte incapatanat si nu vrei sa vezi decat acea parte a adevarului care iti convine, e posibil sa porti ochelari in timp.

Sursa: sanatatea.bzi.ro

Facebook Comments