Cum ne afectează ochii lumina albastră

by Cristian Dobre

Lumina albastra poate fi benefica pentru organism, deoarece regleaza ritmul circadian, insa, in acelasi timp, aceasta poate reprezenta un pericol pentru ochii tai.

Lumina albastra este acea portiune din spectrul de lumina vizibila, care are cele mai mici lungimi de unda si cea mai mare energie.

Insa, expunerea indelungata la lumina albastra poate avea efecte daunatoare asupra vederii, asa ca este important sa stii sa te protejezi si sa fii constient de avantajele si pericolele acestui tip de lumina.

Surse de lumina albastra

Soarele este principala sursa de lumina albastra, asa ca oamenii sunt mai expusi la aceasta in timpul zilei. Insa, exista si surse de lumina albastra create de om, precum lumina LED, sau cea generata de televizoarele cu ecran plat.

De asemenea, ecranele computerelor, ale tabletelor sau ale telefoanelor mobile emana o mare cantitate de lumina albastra. Totusi, cantitatea de lumina emanata de aceste dispozitive electronice este mai mica decat cea generata de soare.

Dar oamenii petrec din ce in ce mai mult timp pe telefonul mobil, sau pe laptop, iar acest lucru ii determina pe specialisti sa ia in calcul efectele pe termen lung ale expunerii constante a ochilor la lumina albastra.

Avantajele luminii albastre

Studiile au demonstrat ca lumina albastra are un efect biologic asupra organismului uman, ajutand chiar la reglarea echilibrului hormonal. Melatonina este un hormon cu un rol important in reglarea ciclului de somn, asa ca energia luminii de care organismul are nevoie pentru acest proces este in mare masura absorbita prin intermediul ochilor.

Un alt factor important este melanopsina, un fotopigment gasit in celulele ganglionare fotosensibile ale retinei, implicate in reglarea ritmului circadian, a reflexului pupilar si a altor raspunsuri nonvizuale la lumina.

Acest fotopigment este cel mai activ in sectiunea cu lungimi de unda scurta a spectrului vizibil. Astfel, lumina albastra, care ajunge pe retina, joaca un rol important in asigurarea sanatatii noastre psihologice. Tocmai de aceea, terapia cu lumina este folosita cu succes pentru a trata depresia de iarna si starile de insomnie.

Efectele daunatoare ale luminii albastre

Lumina albastra afecteaza ochiul uman pe termen lung. Pe langa faptul ca poate duce la inflamarea dureroasa a conjunctivei si a corneei, ea mai afecteaza si cristalinul ochiului, dar si retina, cauzand aparitia caratactei.

In plus, expunerea indelungata la lumina albastra poate deteriora celulele sensibile din retina. Acest lucru provoaca modificari care seamana cu cele ale degenerescentei maculare, care pot duce in timp la pierderea permanenta a vederii.

Specialistii sunt preocupati de faptul ca expunerea la lumina albastra, provenita de la ecranele smartphone-urilor si a altor dispozitive digitale, creste riscul de aparitie a problemelor de vedere, mai tarziu in viata.

De asemenea, lumina albastra contribuie la aparitia oboselii oculare. Deoarece are lungimea de unda scurta, lumina albastra se imprastie mai usor decat alte lumini vizibile, fiind mai dificil de focalizat.

Atunci cand privesti ecranul calculatorului sau al altui dispozitiv digital, efortul de focalizare reduce contrastul, contribuind astfel la aparitia oboselii oculare. Din acest motiv, specialistii recomanda purtarea de ochelari ce te protejeaza in fata calculatorului, in special pentru persoanele care petrec foarte mult timp in fata monitorului.

Asadar, soarele este principala sursa de lumina albastra, asa ca pentru a ne proteja ochii este important sa purtam ochelari de soare cu protectie 100% UV atunci cand ne expunem luminii puternice a soarelui, mai ales cand efectul de stralucire este puternic, de exemplu pe apa sau pe versantii acoperiti de zapada.

In plus, este recomandat sa reducem din timpul pe care il petrecem utilizand dispozitive cu ecran, cum ar fi telefonul mobil, tableta sau laptopul, si sa ne protejam ochii folosind ochelari cu filtru pentru lumina albastra.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments