Cum îngrijim corect puloverele tricotate

by Cristian Dobre

Puloverele tale tricotate sunt cele mai bune prietene ale tale pe timp de iarnă pentru că îți țin de cald și totodată te ajută să te menții la modă și să te simți comod în hainele pe care le porți. Însă știm cu toții cât de ușor este să agăți un astfel de pulover și cât de simplu e ca mașina de spălat să îl strice.

Spală puloverele cu mâna
Fibrele din care sunt croșetate sau tricotate puloverele (în general lână, mohair, cașmir sau fibre sintetice) au tendința să își piardă forma atunci când sunt spălate în mașina de spălat. De aceea, este recomandat să urmezi instrucțiunile de îngrijire de pe bluză când trebuie să o speli. Dacă trebuie să o speli cu mâna, încearcă să nu tragi de fibre, să nu le freci deolaltă și nu întinde bluza. În schimb, după ce ai umplut chiuveta cu apă călduță și ai adăugat puțin detergent pentru fibre delicate (sau șampon pentru bebeluși), învârte bluza în apă timp de câteva minute, asemănător mașinii de spălat, însă mai blând. Golește chiuveta de spumă și umple-o din nou cu apă curată. Repetă procesul până când nu mai iese spumă din fibre.

Stoarce puloverul în prosop
Încearcă să nu răsucești puloverul pentru a-l stoarce de apă, întrucât asta îl poate face să se deformeze. În schimb pune-l într-un prosop care absoarbe bine, răsucește puțin prosopul pe lângă acesta și apoi aplică presiune pentru ca apa să iasă din pulover. După ce ai stors toată apa pe care ai putut-o stoarce manual, pune puloverul la uscat întins pe un prosop (pe orizontală). Nu agăța puloverul pe uscător, pentru că acesta este mai greu când este ud și se poate deforma și întinde foarte ușor.

Nu agăța puloverele pe umerașe
Umerașele tale sunt utile pentru a-ți așeza hainele, însă nu când vine vorba de pulovere tricotate. Acestea se deformează și se întind atunci când sunt agățate. În loc să faci asta, depozitează-le împăturate în dulap, însă înainte de asta, asigură-te că puloverele sunt curate, astfel încât să nu atragă molii.

Îndepărtează scamele cu o lamă
Puloverele vor avea, inevitabil, scame la un moment dat. Nu dispera, pentru că le poți îndepărta foarte ușor. Dacă nu ai un aparat electric pentru îndepărtat scame, poți face asta super simplu cu o lamă de ras de unică folosință. Pune puloverul în cauză pe o suprafață întinsă și treci cu lama peste zona afectată de scame, în mișcări scurte și ferme, într-o singură direcție. Astfel vei scăpa de scame. Ai grijă totuși să nu agăți fibrele cu lama și să nu tai puloverul.

Trage firele agățate în interior
Dacă ți s-a întâmplat să îți agăți puloverul preferat, nu fii supărată. E foarte simplu să îl repari. Tot ce trebuie să faci e să te asiguri că fibrele sunt întinse (în cazul în care acestea s-au adunat ca într-un nod) și apoi să tragi firul agățat în interior, folosindu-te de un ac de tricotat. După ce ai făcut asta, înnoadă firul respectiv, pe interior, și apoi dă nodul cu ojă transparentă ca să îl fixezi. Niciodată să nu tai firele agățate pentru că tot ce vei obține vor fi găuri.

Sursa: bunadimineata.ro

Facebook Comments