Cum folosim uleiurile esențiale pentru beneficii maxime

by Cristian Dobre

Aromaterapia este una dintre cele mai cunoscute metode de a folosi uleiurile esenţiale, însă nu este singura. Te poţi bucura de efectele lor chiar şi când îţi faci un masaj, când le inhalezi aroma, când faci o baie caldă sau când le administrezi pe cale orală.

Uleiurile esenţiale sunt extracte de plante şi rezultă în urma aburirii sau prin presarea diferitelor părţi ale unei plante (flori, rădăcină, frunze sau fructe). De cele mai multe ori, este nevoie de câteva kilograme de plantă pentru a produce o singură sticluţă cu ulei esenţial.  

Difuzarea aromei  

Moleculele din uleiurile esenţiale se dispersează în aer cu ajutorul unui difuzor, sub formă de vapori reci. Există mai multe tipuri de aparate, prin urmare, difuzoarele cu nebulizator (funcţionează pe bază de aer comprimat) sau cele cu ultrasunete sau vibraţii (funcţionează pe bază de apă) sunt cel mai frecvent căutate pentru aromaterapie. Ar fi indicat să aibă un mod de oprire automată sau, în caz contrar, să faci manual asta. Specialiştii recomandă să difuzezi câteva picături de uleiuri esenţiale de maximum 3 ori/zi, 30 de minute, cu pauză între reprize. Cum nebulizatorul eliberează picăturile de ulei esenţial în stare pură, având o aromă mult mai puternică, este potrivit pentru spaţiile mari, în timp ce difuzorul cu ultrasunete poate fi folosit în încăperi mici datorită vaporilor, neavând o aromă dură.  

Inhalarea aromei  

Inhalarea este ideală pentru răceli, gripă ori stări de oboseală, astfel că poţi folosi uleiurile esenţiale ca atare sau le poţi combina. Toarnă doar 3-4 picături de ulei esenţial într-un bol cu ​​apă fierbinte, acoperă-ţi capul cu un prosop şi inspiră aroma aproximativ 10 minute. Sfatul este să încerci seara, pentru a evita să ieşi în exterior şi, astfel, pentru a evita iritarea mucoaselor. De exemplu, uleiul esenţial de lavandă ajută împotriva stresului, a oboselii şi a stărilor de nervozitate, în timp ce uleiul esenţial de muşeţel sau de mentă ameliorează simptomele răcelii ori tusea.   

La masaj  

Masajul cu uleiuri esenţiale relaxează şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Recomandarea este să le diluezi întotdeauna în uleiuri vegetale, cum ar fi, de pildă, cel de jojoba, de migdale sau de cocos înainte de a începe masajul corporal. Spre exemplu, pentru a atenua stările de insomnie, poţi încorpora 1 picătură de ulei esenţial de busuioc sau de muşeţel în puţin ulei vegetal şi începi prin a masa creierul abdominal, localizat în partea superioară a abdomenului, fiind locul unde se strâng grijile. Poţi aplica inclusiv în punctele de presiune de pe corp.  

În rutina de baie  

O baie în care ai adăugat ulei esenţial este un remediu excelent pentru stres şi oboseală. De asemenea, este benefic în caz de dureri articulare sau infecţii respiratorii. Uleiurile esenţiale trebuie întotdeauna diluate cu gel de duş sau cu spumant de baie pentru a nu irita pielea. După ce ai combinat doar câteva picături de ulei esenţial cu unul dintre produsele menţionate, dai drumul la robinet. Poţi face o baie aromatică timp de 15-20 de minute. De altfel, dacă optezi pentru duş, poţi unge pereţii cabinei doar cu câteva picături de ulei esenţial pentru a-i inhala aroma.  

Direct pe zona dureroasă  

Uleiul esenţial se aplică fie în stare pură, fie diluat într-un ulei vegetal. În caz de spasme sau dureri, poţi masa zona dureroasă cu 1 picătură de ulei esenţial. De exemplu, în caz de dureri dentare, se toarnă o picătură de ulei esenţial de usturoi pe vârful degetului curat şi se masează gingia de 3 până la 5 ori pe zi, timp de 2 până la 3 zile.  

Pe cale internă 

Întotdeauna vei dilua uleiul esenţial în miere sau ulei vegetal (cum ar fi cel de măsline, de floarea-soarelui, de Macadamia ş.a.), după preferinţă. Adminstrarea pe cale internă a uleiurilor esenţiale se face la recomandarea medicului.  

Contraindicaţii 

  • Nu toate uleiurile esenţiale se pot difuza deoarece unele conţin compuşi care pot irita mucoasa nazală (scorţişoara, cuişoarele, oregano), în timp ce altele sunt neurotoxice, precum menta şi rozmarinul. Nu se difuzează în timpul nopţii.  
  • Uleiurile esenţiale nu sunt recomandate prin nicio metodă de utilizare bebeluşilor, copiilor sub vârsta de 12 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care suferă de astm, de epilepsie, de hipertensiune arterială sau dacă au un sistem imunitar scăzut. Vârstnicii trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a folosi uleiuri esenţiale.  
  • Nu înghiţi niciodată uleiul esenţial nediluat!  
  • Nu folosi uleiuri esenţiale pe piele dacă te expui la razele de soare, în special aromele de citrice! 
  • Asigure-te că alegi produse de calitate, de la un producător sigur. Nu cumpăra uleiuri esenţiale în sticluţe de plastic.  
  • Uleiurile esenţiale nu servesc drept tratament (ca de exemplu, pentru răceală), ci este nevoie să urmezi şi alte sfaturi recomandate de medicul tău în privinţa alimentaţiei, a tratamentului medicamentos etc.  

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments