Cum faci eficient curățenie în bugetul personal?

by webeditor

Situația financiară reprezintă un subiect delicat pentru orice persoană care așteaptă cu nerăbdare următorul salariu pentru a-și achita datoriile. Probabil că ți se întâmplă des să rămâi fără bani de la o lună la alta sau să cheltui fără rost veniturile obținute. În mod sigur, ai nevoie de mai mult control asupra finanțelor personale. Iar cea mai simplă metodă de a reuși să ai o viață financiară sănătoasă e stabilirea unui buget personal. Banii sunt indispensabili în activitatea zilnică, însă planificarea atentă a veniturilor și cheltuielilor te poate ajuta în satisfacerea nevoilor și a dorințelor.

De ce este important să ai un buget personal?

Un buget este perfect pentru a stabili orice activitate financiară pe care o realizezi. În plus, îți oferă în permanență o imagine obiectivă asupra finanțelor tale personale. Cu ajutorul unui astfel de plan, vei reuși să te încadrezi în sumele necesare pentru plățile curente și să economisești bani reducând anumite costuri pe care, în mod normal, nu le iei în calcul.

Atunci când ai o structură bine definită după care să te ghidezi îți va fi mai ușor să o respecți fără abateri. Bugetul personal este util în setarea unor obiective pe termen mediu sau lung și realizarea acestora prin administrarea organizată a câștigurilor. Practic, este vorba de o evidență clară a banilor, optimizarea și revizuirea costurilor ca să ai o situație financiară echilibrată.

Îți prezentăm câteva aspecte esențiale pentru crearea bugetului și cum poți face ordine în propriile finanțe.

Bugetul personal – Venitul familial

Înainte de a vedea pe ce se duc banii stabilește care sunt veniturile tale lunare nete. Pentru un plan corect și realist, trece pe listă toate fondurile încasate după scăderea taxelor și a impozitelor. Dacă pentru o persoană singură situația este mai clară, în cazul unei familii este necesar să se ia în considerare salariile, alocația copiilor, asistența maternală/paternală, pensia, ajutoarele de la stat, primele sau bonusurile. Mai exact, veniturile trebuie să includă orice sumă de bani care revine familiei din diferite surse.

Bugetul personal – Costurile cu locuința

Dacă ai o imagine de ansamblu asupra veniturilor tale, poți începe să aloci sume necesare pentru cheltuielile periodice. Costurile cu locuința sunt cele mai importante, așa că în stabilirea bugetului personal detaliază toate cheltuielile pe care le generează casa în care stai.

În situația în care stai cu chirie, menționează valoarea plătită în fiecare lună. Introdu în buget suma ce trebuie plătită pentru o ipotecă, asigurarea obligatorie sau facultativă, întreținerea, facturile la utilități, costurile cu renovarea, reparații sau alte cheltuieli cu locuința. Deși nu îți va fi simplu să știi în prealabil cât vei achita la apă sau electricitate într-o lună, încearcă să estimezi anumite sume apropiate bazându-te pe plățile anterioare.

Bugetul personal – Mașină, transport, călătorii

O bună parte din câștigurile lunare merg către cheltuielile cu casa, dar o sumă semnificativă solicită lunar și deplasările cu mașina, trenul sau autobuzul. În categoria transportului sunt incluse costurile cu asigurările și taxele mașinii, combustibil, mentenanță și service ori cheltuielile cu parcarea în diverse locații. Sumele lunare achitate pentru un credit auto trebuie și ele înscrise în buget.

Dacă nu ai mașină personală, pe lista deplasărilor notează abonamentele și biletele pe care le utilizezi pentru alte forme de transport.

Bugetul personal – Alte cheltuieli fixe

Majoritatea oamenilor au, în fiecare lună, o mulțime de cheltuieli care nu își modifică des valoarea. Vorbim de costuri constante pe care trebuie să le treci în buget, indiferent de natura lor. La acest capitol pot fi introduse diferite tipuri de asigurări, cum ar fi cele de sănătate sau plata unor credite ce nu țin de locuință și mașină. În cazul în care ai contractat un împrumut rapid pentru anumite nevoi ori urgențe personale, ratele achitate lunar sunt considerate cheltuieli fixe în bugetul tău până la finalizarea creditului.

Banii pentru babysitter, abonamente la televiziune, internet sau sala de fitness, contul de economii și fondul de pensii se trec de asemenea în bugetul personal. Mai exact, cheltuielile fixe reprezintă orice serviciu constant care necesită achitarea banilor în tranșe, la intervale stabilite de timp.

Bugetul personal – Cheltuieli variabile

Spre deosebire de costurile prezentate până acum, cheltuielile variabile diferă prin natura lor inconstantă. Iar în acest caz avem alimentele, produsele cosmetice și de igienă personală, consumabilele, hainele și încălțămintea ori întreținerea unui animal de companie. Vizitele la medic și dentist, activitățile de relaxare, hobby-urile, viciile ori alte mici plăceri pe care nu ți le refuzi sunt de menționat în stabilirea bugetului personal.

Definirea unui plan financiar lunar sau anual reprezintă varianta perfectă pentru o evidență foarte clară a cheltuielilor. Prin administrarea eficientă a veniturilor vei observa unde anume trebuie să mai lucrezi la capitolul finanțe personale. Matematica este o știință exactă, așa că dacă îți faci calculele corect și respecți bugetul planificat, nu ți se va întâmpla să rămâi fără bani atunci când ai mai multă nevoie de ei.

Facebook Comments