Cum combatem oboseala cronică

by Dana B.

Sindromul cronic de oboseala se mai numeste chronic fatigue syndrome (CFS), neurastenie, Icelands disease.
Prevalenta acestui sindrom este de aproximativ 2-7 la 100.000. Varsta medie de îmbolnavire este de 35 de ani, boala fiind mai frecventa de 3 ori la femei decat la barbati.

Etiologia este neelucidata. Se iau în considerare urmatorii factori declansatori: infectie virala cronica, dereglari imunologice care pot fi produse de toxine, infectii diverse, influente psihice, etc.

Manifestarile clinice: aparitia pentru prima data a unei oboseli durabile sau recidivante sau usoara extenuare care nu dispare dupa repaus la pat, cu reducerea activitatii zilnice sub 50% pentru cel putin 6 luni. Trebuie sa se excluda alte îmbolnaviri care se însotesc de oboseala.

Alte manifestari sunt: febra sub 38,5 grade C, dureri în gat, adenopatie dureroasa, diminuarea inexplicabila generalizata a fortei musculare, dureri musculare, dureri articulare, cefalee, tulburari de somn. Aceste ultime simptome se dezvolta în decursul catorva ore pana la zile.

Trebuie diferentiat acest sindrom de boli psihice cum ar fi schizofrenia, psihoza bipolara, depresia psihotica, toxicomanie, infectii de tip hepatita B, C HIV, tuberculoza, cancere cu orice localizare, boli musculare.

Tratament: în primul rand trebuie precizat faptul ca prognosticul este unul favorabil. Se practica gimnastica medicala, psihoterapie.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments