Cum au învățat elefanții mineri din Kenya să extragă sarea din roci

by Cristian Dobre

Elefanții, dar și alte mamifere, caută deseori depozite minerale naturale pentru a-și suplimenta aportul de sodiu în cazul în care mineralul nu este obținut în cantități adecvate din plantele sau apa pe care acestea o consumă. În Parcul Național Muntele Elgon, regiune situată la granița dintre Kenya și Uganda, elefanții au dus această activitate la un alt nivel, învățând cum sa extragă sodiu din rocile vulcanului Elgon.

Muntele Elgon este cel mai vechi vulcan stins din Africa de Est. Datorită formei neobișnuit de mari, acesta având o bază de 80 de kilometri și un vârf care se ridică la 3000 de metri, este considerat mai degrabă un munte vulcanic atipic. Multe animale caută adăpost pe pantele mai înalte ale Muntelui Elgon în zilele caniculare, însă elefanții nu prea le pot urca; în schimb caută să intre într-una dintre nenumăratele peșteri de sare de aici.

Aceste peșteri sunt destul de voluminoase, cu o lungime de până la 150 de metri, o lățime de 60 de metri și o înălțime de aproximativ 10 metri. Există dovezi care arată faptul că peșterile au fost extinse artificial de mii de ani, și nu de către oameni, ci de către elefanți și alte mamifere erbivore masive. Elefanții scobesc timp de mai multe ore pereții peșterilor în căutarea sării pe care ulterior o consumă. Un elefant tânăr din Parcul Național Aberdare din Kenya a fost observat cum a consumat între 14 și 20 de kg de sol sărat în doar 45 de minute. În afară de elefanți, alte animale, cum ar fi antilopele și bivolii, sunt, de asemenea, atrași de sarea din peșteri. Este puțin probabil ca animalele să știe că au nevoie de sare în dieta lor. Comportamentul este în mare parte instinctiv, dezvoltat de mii de ani și transmis de la o generație la alta.

Unii prădători, precum leoparzii și hienele, profită de acest comportament ascunzându-se în interiorul peșterilor și atacând animalele mai slabe ajunse în aceste locuri mai greu accesibile. Și nu doar prădătorii naturali ai elefanților recurg la astfel de capcane. În 1980, braconierii au ucis circa 1.200 de elefanți în galeriile Muntelui Elgon. În timp, datorită organizațiilor internaționale și a înființării poliției animalele, braconajul a fost înăbușit parțial în zonă.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments