Cum arată plămânii unui pacient bolnav de COVID-19

by Adrian Topor

Un videoclip dintr-un spital din Statele Unite arată plămânii unui bărbat care a fost asimptomatic cu câteva zile în urmă, însă acum plămânii pacientului cu COVID-19 nu reușesc să funcționeze corect. „Oamenii trebuie să ia asta în serios” a spus dr. Keith Mortman, șeful chirurgiei toracice de la George Washington University Hospital, citat de CNN. Spitalul din Washington DC, a lansat recent un videoclip 3D cu plămânii afectați de coronavirus.

Imaginile arată o vătămare extinsă a plămânilor unui bărbat în general sănătos de 59 de ani, cu hipertensiune arterială, a spus Mortman. De când s-a îmbolnăvit grav, pacientul necesită un ventilator care să-l ajute să respire, dar chiar și pe cea mai înaltă setare, nu este suficient. De asemenea, el are nevoie de o altă mașină care să circule și apoi să-i oxigeneze sângele, a spus Mortman.

„Acesta nu este un pacient cu boli grave, diabet, în vârstă de 70 de ani”, a spus Mortman. „În afară de hipertensiunea arterială, el nu are alte probleme medicale semnificative”, a completat acesta.

Zonele marcate cu galben în video reprezintă părți infectate și inflamate ale plămânului. Din scanare, este clar că daunele nu sunt localizate într-o singură zonă, ci acoperă zone extinse ale ambilor plămâni, arătând cât de rapid și agresiv poate evolua infecția, chiar și la pacienții mai tineri. Un pacient cu plămâni sănătoși nu ar avea nicio zonă galbenă pe scanare.

Galbenul marchează atât infecția, cât și inflamația. „Este un proces inflamator destul de puternic în plămâni, în încercarea organismului de a controla infecția”, a spus Keith Mortman.

Inflamarea împiedică plămânii să poată oxigena sângele și să îndepărteze dioxidul de carbon. Acest lucru ar determina un pacient să necesite mai mult aer pentru a echilibra nivelul de oxigen și dioxid de carbon.

„Vreau ca oamenii să vadă asta și să înțeleagă ce poate face acest virus”, a spus Mortman. „Oamenii trebuie să ia asta în serios”.

Pacientul rămâne în stare critică la ATI.

„Pentru acești pacienți care prezintă în esență insuficiență respiratorie progresivă, afectarea plămânilor este rapidă și răspândită (după cum se arată în videoclipul VR)”, a spus doctorul Mortman.

„Din păcate, odată deteriorați în acest fel plămânii, poate dura mult până se vindecă. Pentru aproximativ 2-4% dintre pacienții cu Covid-19, daunele sunt ireversibile.”

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments