Cum alegem un dezinfectant de mâini

by Cristian Dobre

Alegerea corecta a unui dezinfectant este foarte importanta, cu atat mai mult cu cat astfel de produse au devenit parte din viata noastra in ultimele luni.

Cu cat cererea este mai mare pe piata, cu atat mai multe companii vor incerca sa atraga clienti si sa vanda mai mult. Din pacate, nu toate firmele producatoare de dezinfectant maini sunt de incredere si nu toate produsele sunt potrivite anumitor tipuri de activitati.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un astfel de produs:

● Producatorul dezinfectatului de maini. Exista o serie de companii pe piata care au experienta in producerea de dezinfectanti ce pot fi folositi pe scara larga. Alti producatori au mers pana acum pe vanzari mai nisate – de tipul mediilor sanitare (spitale, clinici, cabinete, farmacii, etc.). Ambele categorii de companii sunt surse de incredere atata timp cat nu au fost semnalate probleme (nici in trecut si nici acum) in legatura cu produsele lor.

● Vanzatorul de produse de igienizare. Exista cateva criterii dupa care poti evalua un vanzator de produse de igienizare:

– are un site dedicat pentru astfel de produse:

– prezentarea dezinfectantilor este facuta complet – cu descrieri de produs, compozitie, avize, etc;

– are o politica transparenta si clara privind pretul, transportul si prelucrarea datelor de comanda;

– ofera date actualizate cu privire la stocurile de produse.

● Daca produsul are avize speciale. Este important ca produsul dezinfectant pe care urmeaza sa il folosesti sa fie unul sigur pentru tine si familia ta. Asigura-te ca acesta are avize speciale pentru producerea si comercializarea lui. Un exemplu foarte bun este dezinfectantul care este avizat de Ministerul Sanatatii.

● Tipul de dezinfectant. Exista mai multe tipuri de dezinfectant maini – in functie de compozitie, de cantitate sau de categoria de produs. Iata cateva exemple

– In functie de compozitie: vei gasi produse cu alcool sau fara;

– In functie de cantitate: produse in cantitati mici pentru transportul facil – de tipul gelurilor sau servetelelor pe care le poti tine inclusiv in geanta – sau in cantitati mari (care iti permit o utilizare mai indelungata);

– In functie de categoria de produs: servetele, geluri, solutii, etc.

● La ce iti este util. Un tip de dezinfectant iti poate fi de mare necesitate in anumite momente si mai putin util in anumite contexte. Dupa ce ai desfasurat activitati care presupun interactiunea directa cu obiecte folosite de mai multe persoane (cosuri de cumparaturi, manerele usilor, etc. ) sau activitati in spatii inchise (birouri, mijloace de transport in comun), asigura-te ca folosesti dezinfectanti pe baza de alcool cu o concentratie suficient de puternica (au in compozitie alcool de 60 pana la 95%).

● Cantitatea de produs. Dezinfectantul de maini poate fi comercializat sub mai multe forme dar si in cantitati diferite. Iata cateva exemple:

– gel dezinfectant pentru maini la 50 ml;

– gel dezinfectant pentru maini la 1L;

– solutie Antibacteriana/dezinfectanta la 1L;

● Compozitia. Chiar daca toate igienizantele pentru maini promit acelasi lucru, cu toate acestea nu toate au aceeasi putere de dezinfectare. Iar acest lucru se datoreza substantelor pe care le au in compozitie. Cateva exemple:

– servetelele contin ingrediente specifice la baza, care elimina bacteriile precum Escherichia coli, conform testului EN 1500 si Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus hirae, conform testului EN 1276;

– gelul dezinfectant contine; Isopropanol, Aqua, Propylene glycol, Glycerin, Carbomer, Aloe barbadensis leaf extract.

● Eventualele efecte secundare pe care le poate produce. Daca ai o piela sensibila, folosirea repetata a sapunurilor antibacteriene si antiseptice si a dezinfectantului de maini iti poate produce probleme serioase (iritatii, roseata, mancarimi, piele uscata). Ca sa eviti aceste neplaceri, este important sa alegi un dezinfectant fara coloranti si care are in compozitie compusi precum glicerolul, pentru a preveni uscarea pielii.

● De unde poate fi achizitionat si cat de repede iti poate fi livrat. Asigura-te ca vanzatorul pe care l-ai ales pentru achizitionarea de dezinfectant maini (magazin online, de obicei) are un sistem de livrare bun, iti poate da, inca de la inceput, un termen pentru predarea produsului si este in parteneriat cu o firma serioasa de curierat. In aceasta perioada, cand vanzarile online sunt mai puternice decat oricand, volumele mari de livrari aduc intarzieri semnificative la cele mai multe dintre produse. Alegand un furnizor cu experienta in vanzarile online te vei pune, astfel, la adapost de asteptari inutile.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments