Cum ajută sfecla roșie ficatul

by Cristian Dobre

Steatoza hepatica reprezinta acumularea de lipide – cel mai adesea trigliceride – in interiorul hepatocitelor. Dupa modul de acumulare a lipidelor in hepatocite, steatoza poate fi microveziculara sau macroveziculara. Diagnosticul de steatoza se pune cand acumularea de grasimi in ficat depaseste 5-10% din greutatea acestuia. Frecventa steatozei hepatice in populatie variaza de la 10% la 24%, ajungand pana la 75% la persoanele obeze. Variatia incidentei se datoreaza diferentelor socioeconomice, gradului de educatie si stilului de viata al persoanei respective sau comunitatii din care face parte. Incidenta acestei afectiuni este in crestere din cauza regimului alimentar modern pe baza de dulciuri, grasimi, alimente procesate si consum de alcool, in defavoarea fructelor si legumelor proaspete, dar si din cauza sedentarismului, defavoarea exercitiului fizic.

Steatoza macroveziculara, cea mai frecventa forma de steatoza, poate fi urmarea consumului de alcool sau medicamente precum amiodarona, diltiazem, metotrexat, tetraciclina, corticosteroizi, tamoxifen, estrogeni in doze mari, dar si a afectiunilor metabolice dobandite sau congenitale. Ficatul gras acut de sarcina si sindromul Reye sunt exemple de afectare grava a ficatului, prin modificari de steatoza microveziculara.

Factorii de risc pentru aparitia steatozei hepatice sunt, de obicei, multipli la un singur pacient: diabetul zaharat, hiperlipidemia, scaderea rapida in greutate, consumul de medicamente, suprapopularea bacteriana la nivelul intestinului subtire, transplantul hepatic, chirurgia bariatrica, rezectiile intestinale extinse, nutritia parenterala totala, afectiuni congenitale ale ficatului, precum boala Wilson sau hipobetalipoproteinemia.

In caz de hepatita cronica, ciroza, steatoza hepatica („ficat gras”), consumati zilnic o portie de salata de sfecla rosie coapta in coaja sau curatata si fiarta. Salata se prepara adaugand la sfecla taiata feliute de lamaie si un strop de ulei de masline.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments