Cultura „provizoriului” și consumul de droguri, conferință organizată la Liceul Tehnologic din Vinga

by Cristian Dobre

Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, prin Agent șef Tocan-Ciprian, și Inspectoratul de Poliție Județean Arad (Agent șef adjunct Păcurar Alexandru Ioan), împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (inspector Bîscă Florin Dacian), Arhiepiscopia Aradului (arhim. Conf. Univ. Teofan Mada, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului) și Asociația Pro Prietenia (sociologul și criminologul italian Luca Vincenti) au derulat miercuri, 13.03.2019, o activitate informativ-educativ-preventivă la Liceul Tehnologic din Vinga, pe linia prevenirii consumului de droguri. Evenimentul educativ-preventiv, organizat în cadrul activităților Comisiei Județene de Monitorizare a Activității Preventive – OMAI 119/2017 și a Programului de Prevenire a Delicvenței Juvenile și a Victimizării Minorilor, s-a bucurat de implicarea și prezența doamnei director Ivan Nicoleta, a doamnei director adjunct Tămaș Ancuța și a doamnei consilier educativ Sas Laura. La această activitate educativ-preventivă au participat un număr de 120 de elevi. De asemenea, la eveniment au participat și alte cadre didactice din unitatea de învățământ locală.

Când reprezentanții mai multor instituții își unesc forțele, întreprinzând un parcurs comun de reflecție și de angajare în favoarea prezentului și viitorului tinerilor, constituie un motiv de bucurie pentru că persoana umană este punct de întâlnire și motiv de unitate și de implicare. De fapt, în fața problemelor și provocărilor contemporane este necesar să știm să creăm sinergii între persoane și instituții, chiar depășind prejudecățile, pentru a cultiva grija și efortul tuturor în favoarea tinerilor.

Societatea contemporană și modelele sale culturale prevalente – de exemplu, „cultura provizoriului” – nu oferă un climat favorabil formării de alegeri de viață stabile și cu legături solide, construite pe un fundament al iubirii, al responsabilității, ci, din păcate, pe nisipul emoției de moment. Cultura „provizoriului” nu preamărește libertatea noastră, ci ne privează de adevărata noastră devenire, de țintele cele mai adevărate și autentice. Este o viață făcută bucăți și fragmentată. Este trist să ajungi la o anumită vârstă, să privești drumul pe care l-ai făcut și să realizezi că a fost parcurs pe bucăți diferite, fără unitate, fără consecvență, fără continuitate, fără definitivitate, fără concluzie existențială: totul provizoriu…

Drogul este o viață pe contrasens, nu recunoști că ești dependent: drogurile îți dau iluzii, dar îți iau totul. Printre cauze se numără și stresul, mai ales în rândul tinerilor. Traume ce au marcat viața tinerilor, precum divorțul părinților și alte experiențe negative în familiile lor, sunt considerate factori care determină pe tineri să apeleze la droguri. Prioritățile afectiv-emoționale se schimbă în adolescență. Tot ce vor tinerii este să-i mulțumească pe cei de vârsta lor, pe cei din anturajul lor. Se simt bine dacă sunt în rând cu ceilalți cunoscuți, iar încrederea în sine a adolescenților depinde foarte mult de măsura în care sunt aprobați sau respinși de către ceilalți colegi sau prieteni, deși știu că drogurile sunt nocive, le consumă din dorința de adeziune și de a fi acceptați de către un grup de prieteni.

Tinerii trebuie educați să nu se lase să li se fure dorința de a construi în viața lor lucruri mari, trainice și solide! Acest crez îi duce înainte. Să nu se mulțumească cu ținte mici! Să aspire la fericire, să aibă curajul, curajul de a ieși din ei înșiși, de a făptui în plinătate viitorul împreună cu Iisus Hristos.

Arhim. Teofan Mada

Facebook Comments