Cu spatele la baschet: Sepsi Sfântu Gheorghe a umilit-o pe FCC UAV Arad în finala Cupei României, 109-63!

by Sorin Haut

Ceea ce trebuia să fie o finală atractivă și disputată a Cupei României la baschet feminin s-a transformat într-un simplu antrenament cu public pentru campioana ultimilor ani, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe! Vicecampioana FCC UAV a fost doar un sparring-partner în această seară pentru formația gazdă, dar asta în primul rând pentru că galben-albastrele au fost cu spatele la baschet și la finală! E clar că Sepsi este superioară și în acest sezon, dar de aici până la diferența umilitoare din acest meci este cale lungă, covăsnencele permițându-și să facă pe alocuri spectacol în Sepsi Arena și să marcheze din orice poziție chiar și de la trei puncte. Iar când pierzi la 46 de puncte diferență și încasezi 109 puncte, precum o echipă din subsolul clasamentului, nu mai e nimic de zis. Doar multă liniște, căci până și calificarea în finală a fost umbrită cu această prestație lamentabilă, dezonorantă pentru un club precum FCC UAV. Trupa lui Zoran Mikes a tranșat socotelile pentru trofeu încă după primul sfert, când avea avantaj mai mult decât dublu pe tabelă, depășind pentru prima oară în istoria finalelor de Cupă 100 de puncte: 109-63 (40-19, 26-11, 26-18, 17-15)! Bogdan Bulj a început finala cu Hadzovic, Akathioutou, Bogicevic, Ciotir și Greene. Daneza Maria Jespersen a fost perfectă la aruncări, în special la cele de trei puncte, reușind patru astfel de execuții din tot atâtea încercări consecutive și terminând sfertul cu nu mai puțin de 20 de puncte! Părău a fost inspirată la coordonare, iar Hristova, Jones sau Cave (21 de puncte și 15 recuperări, autoare și ea a unui double-double) au punctat și ele fără ca arădencele să opună aproape nicio rezistență. Apărarea a fost fără replică și în beznă totală, precum la prezentarea de dinaintea finalei, dovadă și raportul final al recuperărilor, de 55-36! Practic, lui Sepsi i s-a permis să arunce nesfârșit la coș, iar viteza de joc le-a năucit deseori pe arădence, care nu au putut nici măcar să facă marcaj la adversare.

Sepsi a închis conturile după doar zece minute, apărarea Aradului nu a existat!

După 40-19 la prima pauză mică, „alb-verzile” au mai scăzut ritmul și au apărut și ratările în dreptul lor, dar chiar și așa tot au rămas la timonă, asta pentru că din tabăra arădeană a jucat la nivel bun doar Baptiste, ea bifând și un double-double, cu 23 de puncte și 12 recuperări. În rest multe dezamăgiri, în frunte cu Hadzovic, a cărei revenire după o absență de o lună și jumătate s-a resimțit mult în joc. Iar când coordonatoarea, cea care ar trebui să dicteze ritmul și să marcheze în momente cheie, nu e în zi decentă e greu să emiți pretenții mai ales în fața unei forțe ca Sepsi. Nici celelalte jucătoare nu s-au regăsit, extremele Bogicevic, Pyka și Akathiotou ratând exasperant de la distanță, în vreme ce americanca Greene a fost și ea mult sub nivelul așteptat. Astfel că la pauza mare diferența a fost uriașă, 66-30, anunțând încă de atunci suta de puncte în contul campioanei. Mai grav e că nici după odihnă scenariul nu s-a schimbat, iar defilarea covăsnencelor a continuat pe parchet, cu destule faze spectaculoase sub panouri. Ambii antrenori au mizat pe final pe jucătoare din linia a doua, au mai apărut pe fondul nervozității și protestelor de la bancă și câteva „tehnice” și „anti-sportive” (unele destul de exagerate dictate de arbitrii Alin Faur, Alexandra Stan și Șerban Rasoga) împotriva Aradului, ce au adâncit și mai mult cuțitul în rană, 92-48 după 30 de minute.

Cea mai rușinoasă înfrângere din istoria clubului într-un meci important

Evident, „suta” nu putea fi evitată, bulgăroiaca Hristova fiind cea care a adus punctul ovațiilor din tribune încă din minutul 34! Consolat și fără soluții, Bulj le-a trecut pe bancă pe Hadzovic, Akathioutou sau Bogicevic, dar același lucru s-a întâmplat și dincolo, unde Mikes a trimis mai mult echipa a doua pe teren în ultimul sfert. Pe final, MVP-ul Jespersen, 31 de puncte și 10 recuperări (double-double), s-a accidentat la gleznă și a părăsit terenul, iar FCC UAV Arad a terminat meciul fără nici măcar un coș de trei puncte, din 18 încercări! Un record incredibil și poate încă o premieră negativă la nivel de Cupă. Victorie categorică a campioanei, care cucerește a opta Cupă a României și a șasea la rând și un puternic semnal pentru un nou event. În schimb, Aradul suferă cea mai rușinoasă înfrângere într-un meci de o asemenea importanță. Echipa de pe Mureș rămâne cu două Cupe în palmares, cele din 2011 și 2014, dar ajunge la patru finale pierdute și din păcate trofeele nu mai ajung pe Mureș de un…deceniu!

Foto: Sepsi SIC, FCC UAV Arad

Formații și marcatoare:

Sepsi SIC: Jespersen 31 (6×3), Cave 21, Hristova 18 (1×3), Godri-Părău 11 (2×3), Gereben 9 (2×3), Jones 7, Orban 6, Ghizilă 4, Cătinean 2, Pop, L. Mikes, Mititelu.

FCC UAV Arad: Baptiste 23, Bogicevic 10, Hadzovic 7, Greene 6, Akathioutou 5, Ciotir 4, Nagy-Mîrne 3, Pyka 3, Georgieva 2, Fleșer.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate