Cu Alesia Sferlea accidentată, echipa de Superligă a CSM Arad ratează pentru un set șansa unei medalii! (FOTO)

by Sorin Haut

Meciul anului pentru fetele de la CSM Arad a fost disputa cu CSM Bistrița, contând pentru prima etapă a returului Superligii Naționale pe echipe la tenis de masă. Confruntare amânată pentru mijlocul acestei săptămâni, după ce mai multe jucătoare din cele două formații au avut acțiuni cu loturile naționale în luna ianuarie. O decalare ce s-a dovedit cu adevărat ghinionistă pentru echipa pregătită de Cristian Dodean, asta pentru că una din principalele jucătoare, dacă nu chiar numărul 1 al echipei, junioara Alesia Sferlea, multiplu medaliată națională, balcanică și europeană, s-a accidentat și nu a mai putut juca în cele două partide programate miercuri și joi, cu CSM Bistrița, respectiv Victoria Carei. Altfel, ea era aptă la început de ianuarie, atunci când trebuia să se joace acest meci. Pe scurt, Alesia are dureri la nivel de genunchi, riscând chiar o operație în cazul unui diagnostic nedorit. Jucătoarea de top a Aradului a participat cu mult succes la trei openuri internaționale în acest debut de 2023 (cu medalii la categoriile U17 și U19) ce au solicitat-o fizic destul de mult. Eleva lui Cristi Dodean face noi investigații medicale la București și în funcție de acestea va lua o decizie, speranța fiind ca ea să evite o intervenție chirurgicală. Între timp, Sferlea va rata cantonamentul de la Constanța și apoi Openul Portugaliei, dar se speră în recuperarea sa totală până în primăvară, când Aradul va organiza în luna mai, Campionatele Naționale de juniori.

Înfrângere cu 3-1 în fața Bistriței – în meciul anului, Sferlea are probleme cu meniscul!

Cu o absență de un asemenea calibru, mai ales în contextul în care meciul cu Bistrița, de la Arad, din complexul Emil Prokopecz, se anunța oricum greu și echilibrat chiar și cu Sferlea la masa de joc, fetele lui Dodean au pierdut cu 3-1 în fața transilvănencelor, punct adus de Adela Strună, 3-2 la seturi cu Evelin Ungvari, asta în vreme ce Andreea Clapa și Cristina Sîngeorzan au fost decisive pentru vizitatoare. În lotul arădencelor s-au mai aflat Andreea Fistyulof și Irina Rus, cea din urmă ratând de puțin victoria ce ar fi fost sinonimă în mare măsură cu medalia de bronz în Superligă! Cum în tur s-a impus CSM Arad, tot cu 3-1 la general, diferența în caz de egalitate de puncte, așa cum probabil se va întâmpla la final între Bistrița și Arad, se va face la setaveraj, unde bistrițencele sunt în avantaj. Vă reamintim că în acest sezon, Superliga se joacă în sistem tur-retur, la start aliniindu-se doar șase formații. Astăzi, arădencele au disputat un nou meci pe teren propriu, cu a doua clasată, Victoria Carei, formație pregătită de Mircea Podoba, ce s-a prezentat la Arad cu două jucătoare din naționala Ungariei, ex-arădeanca Bernadett Balint și Dari Helga, dar și cu sârboaica Reka Bezeg.

Nicio șansă, astăzi, cu Victoria Carei, echipă cu două jucătoare de naționala Ungariei în lot

Oaspetele au profitat din plin de postura de mari favorite și au câștigat clar, 3-0 la general: în prima dispută, Detti Balint s-a simțit ca și acasă în sala de la Arad, unde s-a antrenat și a jucat atâția ani, trecând cu 3-0 la seturi de mezina gazdelor, puștoaica debutantă de doar 14 ani Daria Măguran, inclusă azi în lot, apoi Dari Helga a învins-o tot cu 3-0 pe Adela Strună, doar Andreea Fistyulof, și ea cu ceva dureri la spate, reușind să le producă careiencelor ceva emoții, 1-3 la seturi, dar cu două mingi de set în al patrulea act, în fața sârboaicei Reka Bezeg. O dispută până la urmă atractivă, dar tranșată în nici oră de joc de formația din Carei, singura ce îi poate pune ceva probleme marii favorite la titlu, CSA Steaua, cu numărul 1 al României în lot, Bernadette Szocs. Aradul ratează de puțin o posibilă medalie de bronz, deși mai sunt de jucat trei etape, însă cu rezultate scontate, CSM Bistrița nu are cum să mai rateze locul 3, primele două clasate fiind Steaua și Careiul. Mai mult, CSM-ul arădean trebuie să țină de locul 4 și să nu piardă la zero în fața celor de la Poli Iași, echipă ce i-a dat mult de furcă Bistriței acum câteva zile, într-un 3-2 spectaculos.

Cristi Dodean: „Chiar și fără Alesia am fost aproape, trebuie să ne întărim la vară!”

La finalul partidei de astăzi, cu Victoria Carei, am luat pulsul a doi dintre protagoniști, antrenorul CSM Arad, Cristian Dodean și Bernadett Balint, componentă a Victoriei Carei: Au fost două meciuri foarte grele, cu Bistrița ne doream să câștigăm două jocuri, pentru a rămâne pe locul 3, pot să spun că am fost foarte aproape, practic la un set distanță, pentru că Irina Rus a condus cu 2-1 și în setul patru a avut 3-1. De aici a intervenit un blocaj și nu și-a mai putut reveni. Din păcate, la setaveraje Bistrița o să ne întreacă, noi suntem pe 4 și mai avem trei meciuri, din care cel de la Iași trebuie să nu îl pierdem cu 3-0, cu cât am câștigat noi în tur, pentru a rămâne pe această poziție și la finalul campionatului. Sigur că s-a simțit absența Alesiei, o piesă de bază pentru noi, cei de la Bistrița au prins curaj când au văzut că nu poate juca. Dar și fără ea am fost foarte aproape, la un set de medalie. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, e clar că Alesia va rata Openul Portugaliei, vedem dacă va putea juca la Cupa României de junioare și la Naționalele de senioare, din primăvară. Ea are o leziune de menisc, diagnostic pe care l-a aflat în noiembrie, sperăm să nu se fi agravat și să nu fie nevoie de operație. Cu Careiul a fost un meci fără istoric, pierdut clar de noi, sincer mă așteptam la o victorie a Adelei Strună, care a mai învins-o pe Dari Helga, dar asta e, mergem mai departe. Vreau să ne întărim în vară, iată că intervine o accidentare și să stai în doar două jucătoare e foarte greu. Urmează Cupa României de cadeți și juniori, din perioada 10-12 martie, la Izvorani, unde îi vom avea pe Daria Măguran, Ionuț Mortasifu și posibil Maya Madar, la cadeți, respectiv Adela Strună, Yvette Farkas și Ioana Moraru, la junioare și Norbert Boka la juniori, urmând să vedem dacă va putea juca și Alesia Sferlea, în funcție de starea ei medicală. Strună pleacă în cantonament la Constanța, urmând să participe alături de lotul național de juniori la Openul Portugaliei, ne-a declarat Cristi Dodean.

Revedere cu ex-arădeanca „Detti Balint: Mă bucur că am revenit aici, mă simt ca și acasă!

Sincer, m-am bucurat că m-am întors cu ocazia asta la Arad, unde m-am simțit ca și acasă, am plecat de mult timp de aici și sunt un pic emoționată să îmi văd din nou fostele colege, am văzut că s-au schimbat în bine lucrurile, îmi place cum arată și sala, iar fetele joacă bine, le doresc succes. Eu joc la echipa din Carei dar și pentru un club din Grecia, probabil vom termina ambele pe locul 2 în campionat. De asememea, mă pregătesc cu lotul național, sunt cam locul 4 în prima reprezentativă a Ungariei, dar totul depinde de forma de moment, pentru că suntem jucătoare cam de același nivel. Din păcate, necesită foarte mulți bani să mergi la openuri și atunci nu pot urca foarte mult în clasament dacă nu particip la atât de multe competiții. O să plec în Germania în perioada următoare. Locuiesc și mă pregătesc la Budapesta, unde mă simt foarte bine, ne-a declarat Bernadett Balint, jucătoare ce a evoluat în sezonul trecut și în competiția feminină a Ligii Campionilor, cea mai puternică întrecere europeană inter-cluburi.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments