CRU A VOTAT IN UNANIMITATE DEMARAREA NEGOCIERILOR PENTRU INTRAREA UDMR LA GUVERNARE

by Cosmin Mihuta

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a votat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri privind eventuala intrare la guvernare a formaţiunii.

Totodată, CRU a adoptat şi o decizie referitoare la alegerile europarlamentare, fiind votată lista definitivă a UDMR pentru PE, pe care sunt 32 de nume, primele patru poziţii fiind ocupate de Winkler Gyula, Sogor Csaba, Vincze Lorand şi Hegedus Csilla.

Ambele decizii au fost luate „cu unanimitate”, potrivit preşedintelui de şedinţă, Peter Ferenc.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a răspuns pozitiv invitaţiei premierului Victor Ponta de a discuta intrarea la guvernare şi că reprezentanţii formaţiunii au pregătit un document în vederea încheierii unui acord politic cu un conţinut vizând completarea programului de guvernare. Documentul întocmit de UDMR are trei capitole, primul privind drepturile minorităţilor naţionale şi toată problematica minorităţii maghiare, al doilea vizând probleme de ordin economico-social şi al treilea dezvoltarea regională a infrastructurii şi tot ce înseamnă investiţii.

Întrebat despre ce funcţii şi ce ministere este vorba, Kelemen Hunor a răspuns că nu poate spune, întrucât acest lucru va fi stabilit, conform calculelor din interiorul coaliţiei, după ce se va ajunge la un acord politic cu un conţinut consistent pentru UDMR.

Kelemen a mai spus că toate cele trei variante, de a rămâne în opoziţie, de a susţine Guvernul din Parlament sau de a intra la guvernare, rămân în continuare deschise.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în faţa celor peste o sută de delegaţi la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş că, dacă Uniunea va accepta să intre la guvernare, „va fi un lucru bun şi pentru România”.

Preşedintele UDMR a spus că, dacă va accepta invitaţia premierului Victor Ponta de a intra la guvernare, Uniunea va trebui să reprezinte interesele comunităţii maghiare şi să aducă „un plus de valori” referitoare la acestea într-o coaliţie în care toţi se preocupă de interesele proprii, Kelemen adăugând că, dacă Uniunea va accepta să intre la guvernare, „va fi un lucru bun şi pentru România”.

„M-a sunat Ponta, am spus da, să discutăm condiţiile, dacă se pot crea condiţiile unei guvernări optime. Am acceptat invitaţia la tratative, mâine, poimâine vom încerca găsim o formulă care să facă posibilă guvernarea comună. Pentru această decizie vom cere un mandat, împuternicire de la CRU, să putem duce tratative. (…) În aceste zile, s-a vorbit de intrarea la guvernare UDMR şi în media din România s-a creat o isterie antimaghiară, s-a dorit crearea aparenţei că intrarea UDMR la guvernare ar dăuna României. Eu spun că, dacă UDMR acceptă, va fi un lucru bun şi pentru România”, afirma Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a arătat că mandatul pe care l-a cerut delegaţilor CRU se referea la ducerea unor tratative, după invitaţia de a intra la guvernare şi că, dacă îl va primi, în „pachet” se regăsesc trei mari capitole – interesele minorităţii maghiare din Ardeal, probleme economico-sociale şi respectiv cele de infrastructură, de la autostrada „Transilvania” la infrastructura din mediul rural şi cea din oraşele mari.

Întrebat, vineri seară, dacă între „problemele sensibile” sunt şi subiecte precum prefecţi UDMR în Mureş, Covasna, Harghita şi respectiv Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Kelemen Hunor a răspuns afirmativ.

Potrivit acestuia, prefecţii „sigur intră în negocieri”, iar la UMF Târgu Mureş lucrurile „au intrat într-o direcţie ce poate fi exploatată”.

Kelemen Hunor mai preciza că autostrada Transilvania, mai ales porţiunea spre Târgu Mureş, constituie un punct de negociere din partea UDMR, iar în ceea ce priveşte ministerele va fi luată în calcul ponderea formaţiunilor politice într-un eventual Guvern, UDMR având, de obicei, două-trei ministere.

În ceea ce priveşte descentralizarea, UDMR consideră că este important ca principiul descentralizării să fie pus în practică, a mai spus Kelemen Hunor, arătând, totodată, că autorităţilor locale care se află în procese pe tema arborării steagului secuiesc nu li se poate nega dreptul de a avea un steag.

 

Sursa: http://www.mediafax.ro/politic/cru-imputerniceste-consiliul-permanent-udmr-pentru-negocieri-privind-intrarea-uniunii-la-guvernare-12172041.

Facebook Comments