Criza sanitară și influența sa asupra sectorului cultural

by Florian Popa

Află ce se s-a întâmplat cu sectorul cultural în timpul crizei sanitare și care sunt problemele actuale și viitoare ale culturii în pandemie.

Sectorul cultural se numără printre domeniile afectate de criza sanitară, iar măsurile impuse de către autoritățile guvernamentale din întreaga lume au cauzat pierderi însemnate la nivel global. Reprezentanții acestui sector au încercat să găsească soluții pentru a menține deschis accesul la evenimentele culturale, printre acestea numărându-se transmisiunile online ale spectacolelor sau pieselor de teatru.

O măsură utilă care a ajutat în pandemie, așa cum s-a întâmplat și în alte sectoare precum industria de casino (unde platformele online au înregistrat o creștere de peste 54% a numărului de vizitatori), divertisment și multe altele. În ciuda creșterii numărului de vaccinări la nivel planetar, sectorul cultural încă se mai numără printre domeniile în care sunt impuse restricții, ceea ce ridică o serie de semne de întrebare pentru viitor.

 

Ce s-a întâmplat cu cultura în timpul crizei sanitare?

Aproximativ 128 de state ale lumii au suspendat orice tip de activitate culturală în 2020, ca urmare a răspândirii virusului la nivel global. De la concerte și spectacole care au fost suspendate sau anulate, închiderea sălilor de cinema și suspendarea festivalurilor naționale și internaționale de muzică sau film și până la suspendarea producției de filme și seriale și amânarea lansării unor albume de muzică, acest sector a avut foarte mult de suferit.

Aportul culturii la economia globală era de 2, 250 miliarde de dolari (aproximativ 25, 9 milioane de locuri de muncă), compromițându-se și ramificațiile sale la nivel celorlalte industrii (de exemplu, turismul cultural a fost la fel de afectat, aproape 95% dintre muzeele lumii fiind închise în 2020).

În proporție de 90%, site-urile istorice și culturale au fost închise în timpul pandemiei, ceea ce a afectat atât sectorul cultural, cât și pe cel turistic, complementar acestuia. În unele state, peste 70% din buget era asigurat prin intermediul turismului cultural, ceea ce a generat pierderi semnificative în 2020.

O altă problemă semnalată în timpul crizei sanitare, legată de sectorul cultural, a fost aceea a înmulțirii numărului de activități ilegale, precum traficul de artefacte sustrase de pe site-urile arheologice. Nici protejarea biodiversității (strâns legată de sectorul cultural) nu a mai fost posibilă în această perioadă, acestea fiind doar câteva dintre problemele legate de cultură cu care omenirea s-a confruntat pe perioada crizei sanitare.

Soluții pentru menținerea culturii la nivelul de subzistență în pandemie

Mediul digital a acordat cel mai important suport pentru menținerea culturii la un nivel de plutire în 2020, un exemplu în acest sens fiind transmisiunile live sau a unor înregistrări ce erau transmise pe platformele de streaming online. Accesarea site-urilor muzeelor a crescut cu 200% în timpul primelor valuri ale crizei sanitare, atunci când au fost instituite măsurile de lockdown.

Fiecare stat a căutat să identifice cele mai bune modalități de susținere a culturii, așa cum s-a întâmplat în Liban, acolo unde Ministerul Culturii a efectuat tururi virtuale ale tuturor muzeelor și site-urilor istorice din patrimoniul național.

Printre măsurile luate de autoritățile din întreaga lume s-au numărat acordarea de ajutoare și suport artiștilor cu venituri reduse (Kenia), susținerea culturii prin acordarea de fonduri suplimentare (Canada) sau oferirea de vouchere culturale pentru cei care au achiziționat bilete la concerte, festivaluri, cinematografe, teatre și muzee (Italia).

Eliminarea taxelor plătite de către instituțiile culturale a fost una dintre măsurile luate de state precum Ungaria, Malta sau Turcia. În Coasta de Fildeș, autoritățile au plătit în avans drepturile de autor pentru a-i ajuta pe aceștia să reziste pe perioada pandemiei, iar în provincia Quebec au fost luate măsuri pentru că artiștii locali să fie remunerați corespunzător pentru prezența lor pe platformele digitale internaționale.

Alte țări ale lumii s-au gândit la soluții pentru stimularea creativității, așa cum a fost cazul unor state precum Chile (inițiativa culturală “Santiago în 100 de cuvinte) sau Emiratele Arabe Unite (crearea unui hub cultural “Idea-thon” pentru identificarea unor idei care să stimuleze dezvoltarea culturii în timpul crizei sanitare).

România s-a numărat printre statele care au acordat ajutor artiștilor, dar și care a sprijinit arta prin stabilirea unui buget destinat achiziționării de artă contemporană. Lista problemelor legate de cultură la nivel global este mult mai extinsă, unele dintre acestea rămânând la fel de actuale și astăzi. Cu siguranță că trebuie să se stabilească niște strategii mult mai eficiente pentru viitor, astfel încât sectorul cultural să aibă parte de susținere reală până la terminarea crizei sanitare!

 

Facebook Comments