Criză de antidiabetice orale în farmaciile din toată țara

by Cristian Dobre

România se confruntă cu o criză acută de antidiabetice orale și nu sunt singurele medicamente esențiale care lipsesc din farmacii. Unii dintre oficiali și farmaciști sunt tentați să dea vina pe pacienții care și-ar fi făcut stocuri. Jurnaliștii Digi24 au cerut un punct de vedere și din partea Agenției Naționale a Medicamentului.

În aproape toată țara, răspunsul este același. Cel mai utilizat antidiabetic oral nu este disponibil și nici nu se știe când sau dacă va mai fi.

Simina Ardelean-Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș: „Din păcate, suferă bolnavul român, fiindcă nu ajunge să își ia medicația în cantitatea necesară și atunci își ajustează și efectele pe termen lung nu sunt cele dorite. În continuare găsim greu Euthyrox, unele antibiotice, suplimentele alimentare pe bază de vitamina C, D, zinc se găsesc și ele în cantități mai limitate.”

Din lipsă de opțiuni, unele persoane apelează deja la cunoștințele din străinătate pentru a-și procura medicamentele necesare. Doina Blidar, diagnosticată cu diabet și tiroidă de mai bine de 10 ani, se confruntă cu această problemă de mai mult timp.

Doina Blidar, pacientă: „Și acuma mi-am făcut rost din Ungaria. De ce acolo este și la noi nu este și nu-i de o lună, două, că e de mult treaba asta, lipsă de medicamente. Eu amândouă medicamentele astea și de diabet și de glandă îmi trebuie, atâta mă stresez că mă îmbolnăvesc mai rău.”

Unii distribuitori spun ca pandemia a oprit importurile și așa s-ar explica lipsa medicamentelor in țara noastră.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments