CRIZA CONTINUA; PONTA SI ANTONESCU NU S-AU INTELES NICI ASTAZI

by Cosmin Mihuta

Liderii USL au avut luni o întâlnire în care s-a discutat despre structura Guvernului şi soarta Uniunii. Premierul Victor Ponta a spus, după întâlnirea USL, că nu s-a ajuns la o înţelegere.

Întrebat de jurnalişti, la ieşirea de la întâlnirea USL, dacă s-au înţeles, Ponta a răspuns: „Încă nu”.

Ponta a spus că, din punctul de vedere al USD, există două variante: ori se rămâne pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentală, pentru care însă nu există deocamdată consens.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că premierul Victor Ponta trebuie să ia o decizie: ori face cele necesare pentru a continua guvernarea, „fie ia o altă decizie, pentru care este responsabil”, liderul liberal arătând că este necesar ca decizia să fie luată.

Liderul PNL a precizat că premierul trebuie să ia cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte viitorul Cabinetului, existând două variante din punctul său de vedere: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern.

Antonescu a reiterat faptul că liberalii îşi menţin punctul de vedere cu privire la respingerea variantei instituirii unui nou post de vicepremier pentru PC.

„Nu cred că e vorba de negocieri, noi i-am spus încă o dată domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politică a PNL şi l-am rugat să ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide dacă venim în Parlament cum am spus – fără să condiţionăm, să apară alţi vicepremieri şi alte istorii de felul acesta – sau face ceva cu ministerele vacante (…) Trebuie să ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce să fie, că nu avem foarte mult ce negocia”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că în acest moment Executivul se află într-o „criză guvernamentală”.

„Chestiunea cu Guvernul e simplă, domnul prim-ministru se poate gândi şi trei luni de acum încolo, dar trebuie să rezolve problema Guvernului, pentru că domnul Chiţoiu, domnul Stroe, domnul Gerea sunt demisionari. Să numească interimari, să facă ce-o şti, dacă nu doreşte să facem un lucru simplu care se impune în spiritul coaliţiei, pentru care PNL a făcut propuneri, propuneri acceptate şi considerate ca binevenite (…) Sunt două variante, premierul alege: unu, ţine cont de propunerile legitime şi acceptate ca persoane din partea partenerului de coaliţie care suntem noi sau construieşte un alt guvern care este în afara înţelegerii din USL, dar un guvern care să fie funcţional trebuie să aibă”, a mai declarat liderul PNL.

El a menţionat că PNL este deschis pentru o discuţie pentru o restructurare guvernamentală, din care să rezulte un Guvern cu 14-15 ministere.

Antonescu a fost întrebat dacă se va rupe USL din cauza acestor neînţelegeri dintre liderii politici.

„Sper că nu, dar nici aşa nu poate să continue”, a replicat preşedintele PNL.

Întâlnirea liderilor USL a durat mai puţin de o oră.

Anterior, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu liderii UNPR, Gabriel Oprea, şi PC, Daniel Constantin.

Facebook Comments