Criterii pentru alegerea aparatului de sudură potrivit

by webeditor

Fie că ești pasionat de bricolaj, fie că vrei să rezolvi cu mâna ta problemele care apar în gospodărie, un aparat de sudură poate fi foarte util pentru a-ți duce proiectele la bun sfârșit. Descoperă 6 criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi aparatul de sudură potrivit pentru tine.

Nivelul de experiență

În cazul în care ești începător, poți folosi cu ușurință un aparat de sudură autogen. Acesta are capacitatea de a suda chiar și materiale ruginite și degradate și îți oferă posibilitatea de a lucra inclusiv în condiții de vânt puternic. Cu toate acestea, are dimensiuni destul de mari, fiind mai greu de manipulat. Alternativ, poți alege un aparat de sudură MIG/MAG profesional. Lucrarea executată va fi mult mai curată decât sudura realizată cu un aparat autogen, însă trebuie să știi că acesta nu poate fi folosit decât la interior.

În condițiile în care ai deja experiență, poți să optezi pentru un aparat de sudură MMA sau pentru un aparat de sudură TIG. Primul dintre acestea este mai accesibil ca preț, însă cel de-al doilea îți permite să realizezi o sudură cu aspect impecabil, fără deformări sau neregularități.

Durata de viață a aparatului de sudură

Invertoarele de sudură profesionale (care pot fi atât MIG/MAG, TIG sau MMA) au un raport calitate-preț foarte bun și un consum redus de energie. În cazul în care vrei să optezi pentru un aparat de sudură durabil, atunci alege un transformator de sudură. Ia totuși în calcul faptul că un transformator, deși este mai rezistent, consumă foarte multe resurse și oferă posibilități limitate de sudură.

Spațiul în care vei suda

Dacă sudezi la interior, poți să alegi un aparat de sudură MIG/MAG. În cazul în care sudezi la exterior, atunci optează pentru un aparat de sudură MMA sau un aparat de sudură autogen, deoarece acestea funcționează corespunzător în condiții de vânt puternic.

Materialele cu care vei lucra

În cazul în care vei lucra cu o varietate mare de metale și de aliaje feroase și neferoase, atunci un aparat de sudură TIG este ideal. Dacă alegi un aparat de sudură MIG/MAG, atunci trebuie să fii foarte atent în momentul în care optezi pentru gazul folosit, deoarece acesta determină tipul de material pe care îl poți suda. Spre exemplu, gazul inert este indicat pentru sudarea oțelului, a alamei și a aluminiului. Nu doar atât, dar un aparat de sudură MMA poate suda o gamă largă de materiale.

Ușurința manipulării aparatului de sudură

Aparatele de sudură MMA și cele autogen sunt grele și voluminoase, așadar sunt mai greu de manipulat. Dacă îți dorești un aparat de sudură ușor de manevrat, atunci optează pentru unul MMA, dacă ai experiență, sau unul MIG/MAG, dacă ești începător.

Bugetul disponibil

Bugetul este un factor important în achiziția unui aparat de sudură. În cazul în care consideri că vei lucra mai intens cu el, atunci un preț mai mare poate fi justificat. Alege un aparat de sudură MIG/MAG sau un aparat de sudură TIG.

Dacă, în schimb, îți dorești un aparat de sudură la un preț avantajos, optează pentru MMA, dar ia în considerare faptul că acesta va da un randament mic și va consuma destul de multă energie electrică.

Nivelul tău de experiență, spațiul în care vei suda, materialele cu care vei lucra, ușurința manipulării, durata de viață a aparatului și bugetul disponibil sunt factori importanți atunci când decizi ce aparat de sudură să îți achiziționezi.

Oricare ar fi cel potrivit pentru tine, nu uita să aloci un buget inclusiv pentru echipamentul de protecție necesar, astfel încât să poți suda în siguranță.

 

Facebook Comments