Creștinii ortodocși intră de astăzi în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

by Dana B.

Începând de astăzi, 22 iunie, creștinii ortodocși intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului, acesta este rânduit de Biserică în cinstea celor doi Apostoli și în amintirea bunului lor obicei de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23).

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, acest post are o durată variabilă în fiecare an, deoarece începutul lui este legat de data Sfintelor Paști.

De ce nu începe în lunea de după Duminica tuturor Sfinților, ci cu două zile mai devreme, sâmbăta? Conform hotărârii nr.5721 din 10 iunie 2015 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel trebuie să aibă măcar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână. Cum până la 29 iunie, ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ar fi fost mai puțin de 7 zile dacă postul ar fi început luni, acest post începe astăzi, 22 iunie.

Șapte zile de pregătire, șapte zile de pocăință pentru ca la finalul acestora, în întâlnirea din lingurița euharistică din ziua prăznuirii celor doi Apostoli, să putem spune: ”Cei ce sunteţi între Apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă”. 

 

 

 

Facebook Comments