Credincioşii pe stil vechi sărbătoresc, marţi, Crăciunul

by Florian Popa

Arad. Credincioşii pe stil vechi, care păstrează calendarul iulian, sărbătoresc marţi, 7 ianuarie, marele praznic al Naşterii Domnului sau Crăciunul. În Ajunul Crăciunului, luni, 6 ianuarie, va avea loc și tradiționala aprindere a stejarului. Evenimentul va avea loc începând cu orele 17, la Biserica Ortodoxă Sârbă din Gai.

Revelionul pe stil vechi este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie.

Bucate de post şi rugăciune, în Ajunul Crăciunului

La unele biserici pe stil vechi, în Ajunul Crăciunului se adună copii şi tineri, frumos îmbrăcaţi în costume populare, care, după slujba de priveghere, cântă colinde. Şi în ziua Naşterii Domnului, în biserică se cântă colinde. Chiar dacă ţin sărbătorile „pe vechi”, cum se spune, după calendarul iulian, credincioşii nu au obiceiuri foarte diferite de cele ale credincioşilor pe stil nou. Şi la ei preotul merge cu icoana pe la casele credincioşilor, şi ei postesc, cântă colinde de Crăciun şi cinstesc Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Sute de credincioşi pe stil vechi îşi primenesc casele şi pregătesc mese cu bucate de post, pentru Ajunul Crăciunului. De pe mesele unor gospodari (depinde de zonă) nu vor lipsi turtele cu nucă, ce poartă denumirea de „scutecele Domnului”. Ca şi la credincioşii ortodocşi pe stil nou, ziua de Ajun este foarte importantă. Gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, printre care amintim grâu fiert amestecat cu nucă şi zahăr, bob fiert, mazăre, compot de prune afumate, sarmale de post cu hribi, cozonac cu mac sau cu nucă de post şi turtă cu nucă. Toate aceste bucate se mănâncă după plecarea preotului, seara, când toţi membrii familiei se adună într-o cameră, unde sunt aşezate o icoană cu Naşterea Domnului şi o candelă aprinsă. În faţa acestei icoane toate persoanele din casă se închină. Tot zi de post şi rugăciune este şi ajunul Bobotezei, sâmbătă, 18 ianuarie, când preotul merge şi stropeşte cu apă sfinţită casele credincioşilor.

Facebook Comments