Credincioșii creștin-ortodocși intră de astăzi în Săptămâna Albă

by Dana B.

Începând de astăzi, 12 februarie, credincioșii creștin-ortodocși intră în „Săptămâna Albă sau a brânzei”.

În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. În calendarele bisericești, pentru aceste zile apare mențiunea „harți”, un termen popular care desemnează zilele de dezlegare a postului.

Această săptămână ne amintește de viețuirea primilor oameni în Rai, când ei nu consumau carne,  astfel, această săptămână ne cheamă la reașezarea în starea paradisiacă din care am căzut.

De asemenea, în această săptămână se rostește pestru prima dată, miercuri, rugăciunea ”Doamne și Stăpânul vieții mele” a Sfântului Efrem Sirul, rugăciune care va fi rostită în tot Postul Paștelui, până în miercurea din Săptămâna Patimilor.

Duminică,  februarie, este cunoscută ca fiind Duminica iertării, făcându-se astfel un prim pas spre adevăratul sens al postului și anume împăcarea cu toți și toate.

Începând de luni, 19 februarie, se intră în Postul Paștelui care, anul acesta, va pica în data de 8 aprilie.

Alte particularități ale acestei săptămâni:

-zilele de miercuri și vineri sunt zile aliturgice, deci nu se săvârșește Sfânta Liturghie;

-în sâmbăta lăsatului sec de brânză Biserica îi pomenește pe toți asceții ”luminați prin postire”, așezându-i ca modele călăuzitoare pentru parcurgerea postului;

-Duminica premergătoare începutului Postului este numită Duminica iertării.

Odată încheiată această săptămână se intră în Postul Paștelui.

Facebook Comments