Coronavirus – Peste 100 de morţi în China, mai multe ţări străine îşi evacuează cetăţenii

by Andreea Radu

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Franţa, se mobilizează marţi pentru a organiza evacuarea cetăţenilor lor din Wuhan, epicentrul unei epidemii de pneumonie virală al cărei bilanţ a depăşit deja pragul de 100 de morţi în China şi care a infectat peste 4.500 de persoane, informează agerpres.ro.

Wuhan, o metropolă din centrul Chinei unde a apărut în decembrie noul tip de coronavirus, apoi aproape întreaga provincie Hubei sunt izolate de restul lumii începând de joi în urma unei decizii a autorităţilor chineze, care speră să limiteze epidemia. Aproximativ 56 de milioane de locuitori sunt vizaţi de această măsură.

În contextul în care această carantină a blocat mii de cetăţeni străini în regiune, mai multe ţări, precum Statele Unite, Franţa, Japonia, India şi Maroc, se pregătesc pentru evacuarea cetăţenilor lor.

Un avion care va evacua personalul consulatului Statelor Unite din Wuhan va decola miercuri dimineaţă (ora Chinei, n.r.) cu destinaţia California, a anunţat Departamentul de Stat american. La bordul acelui loc, programat iniţial pentru marţi, mai multe locuri vor fi rezervate şi altor resortisanţi americani „în funcţie de spaţiul disponibil”.

Franţa pregăteşte la rândul ei, săptămâna aceasta,o evacuare aeriană a cetăţenilor săi, alături de alţi europeni. Circa 500 de francezi sunt înscrişi pe lista consulatului local, însă numărul lor total ar putea să depăşească o mie, întrucât în Wuhan se află, pe lângă uzinele Renault şi PSA, numeroşi studenţi francezi. Persoanele repatriate vor fi supuse unei perioade de carantină.

Japonia îşi pregăteşte propria operaţiune de evacuare a cetăţenilor săi, iar alte state, precum Germania şi Thailanda, au anunţat că analizează posibilitatea unor evacuări similare.

Şi India se pregăteşte să-şi evacueze cetăţenii, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Raveesh Kumar, citat de dpa. Potrivit presei locale, India ar urma să evacueze aproximativ 250 de indieni blocaţi în oraşul chinez Wuhan unde a apărut focarul.

Facebook Comments