Coreea de Nord neagă exporturile de arme către Rusia

by Andreea Radu

Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a negat vineri orice livrare de arme a Phenianului către Moscova, spunând că aceste acuzaţii sunt „absurde”, potrivit presei de stat, citată de AFP.
Coreea de Sud şi Statele Unite au acuzat în mod repetat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, în contextul în care ultimele două ţări sunt supuse sancţiunilor internaţionale: Rusia pentru invazia sa în Ucraina şi Coreea de Nord pentru programul său nuclear, scrie Agerpres.
Experţii au avertizat, de asemenea, că Nordul ar putea intensifica testarea şi producţia de artilerie şi rachete de croazieră ce ar putea deschide calea pentru livrările către Rusia.
Kim Yo Jong a declarat că Phenianul nu are „nicio intenţie de a-şi exporta capacităţile tehnice militare în nicio ţară”, conform unui comunicat publicat vineri de agenţia oficiale de ştiri KCNA.
Ea a acuzat, de asemenea, Seulul şi Washingtonul că „induc în eroare opinia publică printr-un un zvon fals că armele produse de noi sunt ‘destinate exportului în Rusia’”.
„Cel mai urgent pentru noi nu este să facem publicitate sau să exportăm ceva, ci să îmbunătăţim pregătirile de război şi (capacitatea de) descurajare a armatei noastre în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea”, a spus ea.
În aprilie, Phenianul a mulţumit Moscovei pentru că şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca înfiinţarea unui nou comitet de experţi care să monitorizeze punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, scrie tvrinfo.ro.

Facebook Comments