Coplata serviciilor medicale private, adoptată de Guvern

by Cristian Dobre
Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat. Ordonanța de Urgență ce prevede introducerea unei contribuții personale (coplată) pentru serviciile medicale private a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri. 
Care este noutatea majoră pe care ar urma să o aducă OUG privind coplata, comparativ cu legislația actuală:
  • Până la adoptarea acestei OUG, legislația permitea ca medicii să dea trimitere pentru ca pacienții să facă analize și diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, însă se puteau deconta la privat doar analizele și serviciile medicale care aveau același cost ca la stat. În general, era vorba despre analize și proceduri simple, precum analize de sânge sau radiografii.
  • Niciun serviciu medical pe care privatul nu îl putea lăsa la același preț ca la stat, din cauză că nu era rentabil pentru el, ci prețul era mai mare, nu putea fi decontat de Casa de Asigurări, potrivit legislației, până la adoptarea acestei OUG.
  • Principiul OUG adoptate astăzi îi avantajează, la o primă vedere, pe plătitorii de contribuții care se plâng că, atunci când își fac analizele la privat, plătesc costul integral și nu beneficiază de banii plătiți obligatoriu pe asigurarea de sănătate – spun reprezentanții asociațiilor de pacienți consultați de HotNews.ro.
  • Surse din asociațiile de pacienți au atras însă atenția că măsura nu reprezintă o premieră, ci s-a mai aplicat în România până acum mai puțin de 3 ani, însă a eșuat și a fost suspendată după ce s-a constatat că unele clinici private au abuzat de ea – reușeau să „umfle prețurile” în așa fel încât atât pacientul, cât și Casa de Asigurări plăteau sume mai mari decât ar fi trebuit, conform legii.
  • Surse din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat,  pentru HotNews.ro, că OUG privind coplata este, în acest moment, departe de a produce efecte concrete, chiar dacă actul normativ a fost adoptat de Guvern.
  • OUG elaborată de Ministerul Sănătății „deschide deocamdată doar o posibilitate ca să stabilești unde bagi coplata, dar trebuie făcute acte normative subsecvente – contractul cadru, normele contractului cadru. Trebuie operate niște modificări și în funcție de asta vom ști ce și unde. Momentan, concret, nu avem nimic până nu se modifică, până nu apar noile acte normative. Acolo o să vedem concret ce anume”, au explicat surse din CNAS, pentru HotNews.ro.
Proiectul de act normativ s-a aflat astăzi pentru a doua oară pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, după ce acum două săptămâni a fost introdus pe ordinea de zi și ulterior retras.
 
  • Exemplu concret de calcul: Cât costa până acum o operație la privat și cât va costa după aprobarea coplății

Casa de Asigurări de Sănătate decontează, în prezent, în jur de 1.200 – 1.500 de lei pentru o operație de apendicită într-un spital de statla care se adaugă zilele de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pentru o zi de spitalizare, în funcție de complexitatea tratamentului.

Acest lucru înseamnă că, din suma totală pe care pacientul o plătește în prezent pentru operația de apendicită la un spital privat, care poate ajunge la aproximativ 9.000 – 10.000 de lei (costul intervenției aproximativ 6.000 de lei + costul zilelor de spitalizare 2.000 – 3.000 de lei), pacientul va scuti aproximativ 1.500 – 2.000 de lei, sumă ce ar urma să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (echivalentul costului operației respective într-un spital de stat – aproximativ 1.200 – 1.500 de lei + costul zilelor de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pe zi, cât decontează CNAS pentru o operație într-un spital de stat).

Acest calcul arată că, din totalul de 9.000 – 10.000, cât costă intervenția și zilele de spitalizare la privat, pacientul va plăti aproximativ 8.000 – 8.500 de lei, restul banilor urmând să fie decontați de Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează, în prezent, operația respectivă doar la stat.

Acest calcul arată că „coplata la privat” poate duce la scăderea cu un procent de 10%, 15% sau chiar 20% a costurilor plătite de pacient pentru serviciile medicale de la privat.

Exemplul a fost oferit, pentru HotNews.ro, de Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România (PALMED).
(Citește pe larg aici)
 
  • Ce prevede OUG:

„Articol unic – După alineatul (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc trei noi alineate, cu următorul cuprins:

  • Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.
  • Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical este afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se plătește în mod direct de către asigurați cu acordul prealabil în scris al acestora.
  • Prin Contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asigurații plătesc contribuție personală, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale.”


  • Controversele din jurul OUG privind coplata – marile temeri ale pacienților

Pacienții care beneficiază de analize uzuale decontate integral la privat cu trimitere de la medicul de familie vor mai avea acces gratuit la aceste analize după introducerea coplății sau vor scoate bani din buzunar? 

 
Cum pot fi împiedicate clinicile private să perceapă bani suplimentar pentru analizele pe care pacienții le pot face acum gratuit? 
Cât de fezabilă este măsura ca statul să acopere parțial prețul oricărui serviciu medical la privat într-o țară în care „plafonul” pentru analize decontate se termină în primele zile ale fiecărei luni?
Sunt cele mai importante semne de întrebare din jurul „coplății la privat”, discutate pe larg de pacienți, medici și reprezentanți ai clinicilor private, într-o dezbarere la Ministerul Sănătății, în urmă cu aproape două săptămâni.
 
  • Coplata în sănătate – argumentele pro și contra

Cele mai importante argumente pro coplata serviciilor medicale private, discutate pe larg la o dezbatere pe această temă la care au participat, în urmă cu aproape două săptămâni, pacienți, medici, reprezentanți ai clinicilor private și ai Ministerului Sănătății:

Argumentele pro:

  • Pacientul va putea alege între public și privat, doar plătind acea diferență de bani.” – ministrul Sănătății, Sorina Pintea
  • „Măsura poate crea un sistem concurențial benefic pentru pacientîntre stat și privat.” – ministrul Sănătății, Sorina Pintea
  • Vrem să avem acces la servicii de calitate, indiferent dacă sunt în sistemul public sau privat.” – Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România
  • „O sa fie un pachet de bază, la analize de laborator și la radiologie, pe care nu va fi coplată. Pentru pachetele de bază, nimeni nu va încasa niciun leuț.” – Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED)
  • Pentru alte analize speciale, de înaltă performanță – RMN, CT – la care Casa de Asigurări nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema să se plătească parțial acea investigație de către pacient. Până acum, pacientul plătea din buzunar integral.” – Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED)
  • „Această modificare își propune să crească accesul pacienților la servicii, indiferent că sunt publice sau private.” – Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății


Marile semne de întrebare și argumentele contra: 

  • Vrem să ne asigurăm că acei pacienți care au acum analizele uzuale gratuite, cu trimitere de la medicul de familie, nu vor plăti coplată pentru analize.” – Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.
  • „Dacă OUG dă dreptul furnizorului de servicii private să încaseze bani de la pacient (coplată), cum poate fi el obligat, cu un contract subsecvent, să nu încaseze pentru anumite servicii?” – Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
  • „Haideți să facem o lista de servicii medicale esențiale, pentru care pacientul nu plătește coplată.” – Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
  • „Sunt județe în care după data de 3 a lunii nu mai pot să beneficieze de analize decontate, pentru că se termină plafonul. Majoritatea covârșitoare a pacienților își plătesc analizele, sunt obligați de sistem, unii mor pentru că nu au bani să le facă.” – Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
  • „Vreau să mă asigur că nu vor fi create abuzuri și să nu se creeze un sistem de cartel, pentru că pacientul nu are unde să se ducă în altă parte, și peste tot să i se impună un anumit preț.” – Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.
  • „Vrem și un loc unde să se poată face clar niște sesizări.” – Rozalina Lăpădatu (Sorina Pintea a promis o linie verde unde vor putea fi sesizate eventuale abuzuri. – n.red.)
  • „Având în vedere câte dispute a creat această Ordonanță, aș fi temporizat-o și aș fi făcut consultări mai ample. Chiar dacă urgența este să prindă modificarea contractului cadru, care se semnează în luna aprilie.” – Rozalina Lăpădatu
  • „Ar fi bine să existe acea evaluare corectă de preț între public și privat, să nu mai existe acele diferențe.” – Rozalina Lăpădatu. „Urmează”, promite ministrul Sorina Pintea, care nu a putut oferi, însă, un orizont de timp.
  • „Nu putem fi de acord ca pacienții să fie obligați de Guvernul României să acopere din buzunarul propriu diferențele între costurile reale ale serviciilor medicale și tarifele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.” – Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
 
Surse din CNAS: Proiectul MS deschide doar o posibilitate, e nevoie de acte normative subsecvente
Surse din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat, pentru pentru HotNews.ro, că OUG privind coplata este, în acest moment, departe de a produce efecte, chiar dacă actul normativ a fost adoptat de Guvern.

OUG elaborată de Ministerul Sănătății „deschide deocamdată doar o posibilitate ca să stabilești unde bagi coplata, dar trebuie făcute acte normative subsecvente – contractul cadru, normele contractului cadru. Trebuie operate niște modificări și în funcție de asta vom ști ce și unde. Momentan, concret, nu avem nimic până nu se modifică, până nu apar noile acte normative. Acolo o să vedem concret ce anume”, au explicat surse din CNAS, pentru HotNews.ro.

Facebook Comments