”Copilul teribil al fotbalului arădean” împlinește 73 de ani

by Sorin Haut

”Copilul teribil al fotbalului arădean” împlinește astăzi 73 de ani! La mulți ani, Flavius Domide! Cifrele lui Domide la UTA sunt impresionante. Plecăm de la cele 342 de meciuri în care luminile scenei prime se aprindeau ca să-l vadă purtând tricoul roș-alb cu stema triunghiulară. Recordul nu i l-a doborât nimeni! Are 75 de goluri înscrie pentru team-ul arădean, e pe locul patru într-un top al marcatorilor din toate timpurile. Primul e prietenul său, regretatul ”Gioni” Brosovszky, cu faimoasa lui ”sută”, pe doi e legendarul Bonyhadi, 81, iar al treilea e Mihai Țîrlea I, preferatul lui Domide de altădată, cu 80 de goluri. A încântat în ofensiva Aradului la ultimele două titluri din vitrina UTA-ei, anii 1969-1970. Mai departe, împreună cu teribila trupă de pe Mureș a făcut furori în Europa. A marcat în Cupa Campionilor Europeni în poarta Legiei, în 1-2 la Arad, iar în Cupa UEFA e cel mai bun marcator al arădenilor, cu cinci goluri în acel sezon superb când UTA a atins sferturile de finală. A eliminat-o atunci pe Tottenham Hotspur, pe care a impresionat-o și nu doar datorită golului pe care i l-a marcat pe ”White Hart Lane”. Londonezii (și nu doar ei) l-au dorit în tabăra lor, însă Domide a avut o singură mare iubire.

Două decenii și doi ani, din 1957 – atunci și-a câștigat prima legitimație – și până în 1979 a trăit ca fotbalist la UTA. După despărțire, traseele l-au purtat și-n alte părți, dar inima i-a rămas colorată în roșu și alb. S-a întors acasă ca antrenor la juniori, mai târziu a fost secund la prima echipă, iar în campionatul 1992-1993 a condus o frumoasă generație arădeană spre prima scenă. Timpuri tot mai agitate au făcut ca UTA să nu-i răspundă pe măsură. El i-a rămas fidel. Nu s-a putut bucura de acea promovare, dar mai târziu accepta să fie președinte când nimeni nu prea avea curajul. Era prin 1997 și postura presupunea găsirea unui om capabil de absolut orice pentru ca echipa să supraviețuiască.

Flavius Domide n-a fost niciodată genul care să-și scandeze atașamentul pentru UTA. Nici nu avea nevoie. L-a demonstrat toată viața. Iar dacă Bătrâna Doamnă i-a provocat câte o rană, el a rămas un gentleman.

La aniversarea a 70 de ani i-a fost dedicată, cum altfel și o carte, ”Flavius Domide. Copilul teribil al fotbalului arădean”, semnată de Ionel Costin și Radu Romanescu. (uta-arad.ro)Facebook Comments